A.T.International Jidášovo ucho – sušené 100g

79 

Popis

Jidášovo ucho – sušené

Obecné informace

Jidášovo ucho je jedlá houba s charakteristickým tvarem připomínajícím lidské ucho. V sušené formě je oblíbenou ingrediencí v asijské kuchyni, zejména v čínské a vietnamské. Tato houba je ceněna pro svou jemnou chuť a zajímavou texturou, která po namočení získává příjemně křupavý charakter.

Původ a historie

Jidášovo ucho, vědeckým názvem Auricularia auricula-judae, pochází původně z Asie. Jeho historie sahá až do starověké Číny, kde bylo po staletí využíváno v tradiční medicíně. Název „Jidášovo ucho“ vznikl v Evropě na základě legendy, podle které Jidáš Iškariotský spáchal sebevraždu oběšením na bezovém stromě, na němž tato houba často roste.

Zajímavosti

  • V Číně je známé jako „mu-er“ nebo „dřevní houba“.
  • Jidášovo ucho obsahuje vysoký podíl vlákniny a je nízkokalorické.
  • V tradiční čínské medicíně se používá pro podporu krevního oběhu.
  • Může absorbovat až pětinásobek své váhy ve vodě.

Tipy na použití

Před použitím je třeba Jidášovo ucho namočit ve vodě po dobu 20-30 minut. Poté lze použít v různých pokrmech:

  • Polévky – skvěle se hodí do asijských vývarů a polévek.
  • Saláty – dodá křupavou texturu studeným salátům.
  • Smažené pokrmy – výborné do jarních závitků nebo smažených nudlí.
  • Dušené pokrmy – přidává se do různých dušených mas a zeleniny.

Otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží sušené Jidášovo ucho?

Při správném skladování v suchu a temnu může vydržet až rok.

Je Jidášovo ucho zdravé?

Ano, je bohaté na vlákninu, obsahuje vitamíny skupiny B a má nízký obsah kalorií.

Může se Jidášovo ucho jíst syrové?

Ne, vždy by mělo být před konzumací hydratované a tepelně upravené.

Shrnutí

Jidášovo ucho je všestranná a zdravá přísada do mnoha asijských pokrmů. Jeho jedinečná textura a schopnost absorbovat chutě z ostatních ingrediencí z něj dělá oblíbenou volbu pro kuchaře po celém světě. Ať už ho přidáte do polévky, salátu nebo hlavního jídla, Jidášovo ucho obohatí váš pokrm o zajímavý rozměr a nutriční hodnotu.

 

Návod k použití

Houby namočte do vlažné vody na cca 15-20 minut pro změkčení, poté sceďte, odstraňte tvrdé středy a nakrájejte. Stačí krátká tepelná úprava 2-3 minuty. Jidášovo ucho má typickou chrupavčitou strukturu a jemnou chuť, hodí se do asijských pokrmů, polévek a salátů.

Složení

100% sušené Jidášovo ucho

Alergie

neobsahuje

Více o produktu: