Eaglobe Sečuanský červený pepř 57g – celý

99 

Popis

Sečuánský červený pepř – celý

Obecné informace

Sečuánský červený pepř, známý také jako čínský pepř nebo hua jiao, je unikátní koření pocházející z Číny. Navzdory svému názvu se nejedná o pravý pepř, ale o sušené bobule stromu zvaného pepřovec čínský. Vyznačuje se charakteristickou citrusovou vůní a jemně pálivou chutí, která způsobuje mírné znecitlivění jazyka.

Původ a historie

Sečuánský pepř pochází z provincie Sečuán v jihozápadní Číně, kde se pěstuje již více než 2000 let. Toto koření bylo dlouho klíčovou součástí tradiční čínské medicíny a kuchyně. V průběhu staletí se jeho používání rozšířilo do dalších částí Asie, zejména do Nepálu, Tibetu a Indie.

Zajímavosti

  • Sečuánský pepř obsahuje látku zvanou hydroxy-alfa-sanshool, která způsobuje charakteristické brnění a znecitlivění úst.
  • V tradiční čínské medicíně se používá k léčbě bolestí zubů a žaludečních potíží.
  • Je jednou z hlavních složek populární směsi koření „pěti vůní“ používané v čínské kuchyni.

Tipy na použití

Sečuánský pepř je všestranné koření s mnoha možnostmi využití:

  • Sečuánské kuře – klasický pokrm, kde pepř hraje hlavní roli
  • Přidejte do marinád na maso pro jedinečnou chuť
  • Ozvláštněte jím zeleninové pokrmy, zejména dušenou zeleninu
  • Použijte při přípravě asijských polévek a omáček
  • Experimentujte s ním v dezertech pro nečekaný chuťový zážitek

Otázky a odpovědi

Je sečuánský pepř opravdu pálivý?

Ne, sečuánský pepř není výrazně pálivý. Spíše než pálivost způsobuje jemné brnění a znecitlivění v ústech.

Jak sečuánský pepř správně skladovat?

Pro zachování maximální chuti a aroma skladujte v uzavřené nádobě na tmavém a chladném místě. Při správném skladování vydrží až rok.

Mohu sečuánský pepř použít místo běžného černého pepře?

Ačkoli lze sečuánský pepř použít jako náhradu, má velmi odlišnou chuť. Doporučuje se experimentovat s malým množstvím, než jej plně nahradíte v receptech.

Shrnutí

Sečuánský červený pepř je fascinující koření s bohatou historií a jedinečnou chutí. Jeho všestrannost v kuchyni z něj činí nepostradatelnou přísadu pro milovníky asijské kuchyně i experimentátory v kuchyni. Ať už jej použijete v tradičních čínských pokrmech nebo v moderních fusion receptech, sečuánský pepř vám přinese nový rozměr chutí a vůní do vašeho kulinářského repertoáru.

 

Návod k použití

Sečuánský pepř přidávejte do pokrmů v malém množství pro jedinečné citrusové aroma a jemně znecitlivující účinek na jazyk. Před použitím ho krátce opražte na suché pánvi pro zvýraznění chuti a poté rozdrtěte v hmoždíři nebo rozemelte v mlýnku na koření. Skvěle se hodí do asijských pokrmů, zejména do sečuánské kuchyně, ale můžete jím experimentovat i v marinádách na maso nebo v omáčkách k rybám.

Složení

Sečuanský pepř 100%

Alergie

neobsahuje

Více o produktu: