Výlet do Uji = čajový vrchol celé výpravy do Japonska

Dnešní Uji stálo za to. Čekal jsem, že to bude skvělé, ale takovou čajovou smršť jsem nečekal. Hlavně i přesun byl pohodový, díky JR pasu stačilo bez lístku naskočit na nejbližší spoj směr Nara a vystoupit na Uji.

Mezitím jsem si tedy udělal zastávku ještě zpět v Inari, kde jsem pro kamaráda vyzvedával „sesterskou“ konvičku té mojí včerejší shiboridashi = od stejného autora a se stejným dekorem na povrchu.

Dnešní plány:

  • To-no-shima Island,
  • Byodo-in Temple.

A čajová místa:

  • Tsuen-chaya Tea Shop 〒611-0021 1,
  • Fukujuen Ujicha KoboUji-Kanbayashi Memorial House,
  • 2 čajové ulice Ujibashi-Dori / Byodoin-Omotesando,
  • Čajové studio 〒611-0021 Kyōto-fu, Uji-shi, Uji, Yamada,
  • Asahiyaki Pottery tamtéž.

Klasické památky jsem chtěl tentokrát spíše vynechat, přeci jenom Uji je prazáklad japonského čaje, tady zde všechno začalo. První semínka do Japonska dovezl mnich Saicho a to už v roce 805. Nečekaně je přivezl z čajové kolébky – z Číny. Nejvíce se začal pěstovat v Kjótu (a především v oblasti Uji) a postupně odtud prostupoval celou japonskou historií a kulturou.

Chrám fénixe a Byodo-inské zahrady

Ale neodpustil jsem si chrám Byodo-in, který je často zmiňovaný jako „must-see“ v Uji. A rozhodně stál za to, ale své dělají i nádherné zahrady přímo kolem něj. Samotný chrám má hlavní loď a 2 boční malé pavilony. Jako celek má představovat vzlétajícího fénixe, proto se tato část chrámu jmenuje Fenix hall.

Prohlídka vnitřního prostoru (jedna veliká místnost) je placená a pokud neumíte skvěle japonsky, nebo vás moc nezajímá velký zlatý Budha, klidně ji vypusťe z plánu. Moc vám asi nedá. Do zahrad si ale určitě lupen kupte. Zlatavý chrám se až nadpozemsky odráží ve vodní hladině – leží totiž uprostřed středního jezírka.

Na Uji je skvělé, že je poměrně malé a ty nejdůležitější kousky jsou soustředěné právě u tohoto chrámu. Hned u severního východu ze zahrad je slavná čajová ulice Byodoin-Omotesando. Čajovny, matcha cukráři, kuchtíci vaříci z matchi, výrobci čajů, keramici …

Tady seženete vše, co potřebujete pro skvělé japonské čajování. A překvapivě vás to nebude ani stát moc. Nejlevnější konvička typu kyosu tu byla za 1200 jenů (:5 na kč). Ale samozřejmě tyto levné kousky nebyly ručně vyráběné, už takhle se divím, že se to někomu vyplatí.

MIMO: pokud jste si mysleli, že jste viděli a ochutnali všechno typu matcha-něco, tak jste na omylu. Čokoláda, wafle, sušenky, koktejl… normálka. I ta zmrzlina se dá považovat za běžnější. A co takový likér? Nebo rovnou silná pálenka? Nebo dokonce nudle?

Nejlepší je, že tady většina z prodejců uměla lépe angličtinu než na úrovni „a little bit“. Takže jsme neskončili jen u „koničiva“, názvu čaje a počítání na rukou jaké množství chci… Stejně jako letos v Číně je neskutečně důležité se domluvit a promluvit si o čaji. Jinak všechno vnímáte jako byste byli za mléčným sklem a jen hádáte co je za ním….

MIMO: když někomu řeknete, že jste z Czech republic, moc nechápe, ale když řeknete „čéko“, už se všichni chytí a uznale pokyvují hlavou.

Ujijské muzeum čaje

Trochu náhodou jsem narazil čajové muzem Kanbayashi, které bylo zároveň i výrobcem nepřeberného množství odstupňovaných kvalit a typů čaje. Sencha, genmaicha, gjókuro, matcha (přímo v prodejně si ji sami mleli – natočil jsem to pro vás), …

Nejvtipnější je, že jsem jejich značku čajů znal z ČR. Černý obal, trojice červených kruhů v pomyslném trojúhelníku a minimalistický obal = to je Kanbayashi.

MIMO: na to jak mě v Tokiu strašili, že v Kjótu je zima, tak tady běžně rostou citrusovníky (možná Yuzu) a roste Buddhova ruka. Takže nedejte jen na jeden zdroj informací. Bylo tak teplo, že jsem místy byl jen v tričku…

Čajové studio na 〒611-0021 je sice luxusnější obchod (konvička za 100 000 jenů mluví za sebe), ale podívaná je to skvělá, plus mají v zadní části obchodu vzdělávací expozici o pěstování a zpracování čaje a to i s reálnými stroji na zpracování. Poznal jsem jen roller na porušený struktury listu, který stejný používali v čínském Fénixu.

Kaiten sushi nemůže chybět

Když už jsem byl v nadšené náladě, udělal jsem si radost a zašel jsem na „kaiten“ sushi – v Česku je známé jako running suši. Sednete si ke stolu kolem kterého neustále projíždějí čerstvé dávky sushi a vy si jen vybíráte a vychutnáváte, vybíráte, …

Cena se odvíjí od barvy talířku. Zde bylo 5 barev, nejlevnější žlutý stál 120 jenů, nejdražší béžový (nechápu rozložení barev, mezi nimy byla ještě hnědá, černá a oranžová) 450. V rozmezí mezi nimy byly i ostatní talířky.

Zážitek to byl skvělý, ale o moc jinačí než v ČR (kde mám s „running“ verzí zkušenosti jen z pražského Palladia) to nebylo. Ano byl větší výběr mořských potvor (oliheň je mimochodem pěkně žvýkavá a dost se brání snězení), ale procesově a dle chuti i kvalitově jsem moc rozdílů nenašel…

Nara a ještě dál…

Večer jsem vyrazil na předposlední zastávku na mém výletu – do města Nara za jelínky 🙂 O jakých mluvím, to zjistíte zítra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výlet do Uji = čajový vrchol celého výletu do Japonska

Dnešný Uji stál za to. Čakal som, že to bude skvelé, ale nečakal som takú čajovú smršť. Aj prestup bol väčšinou jednoduchý, vďaka preukazu JR som musel bez lístka len naskočiť na najbližší spoj do Nary a vystúpiť v Uji.

Medzitým som sa teda zastavila v Inari, kde som pre kamarátku vybrala sesterskú“ kanvicu mojej včerajšej šiboridaši = od toho istého umelca a s rovnakým povrchovým zdobením.

Dnešné plány:

  • Ostrov To-no-šima,
  • Byodo-in Temple.

Čajové miesta:

  • Tsuen-chaya Tea Shop 〒611-0021 1,
  • Fukujuen Ujicha KoboUji-Kanbayashi Memorial House,
  • 2 Ujibashi-Dori/Byodoin-Omotesando Tea Street,
  • Tea Studio 〒611-0021 Kyōto-fu, Uji-shi, Uji, Yamada,
  • Asahiyaki Pottery there.

Klasické pamiatky som chcel tentoraz radšej vynechať, veď Udži je predsa miestom vzniku japonského čaju, všetko sa začalo tu. Prvé semená priniesol do Japonska mních Saicho v roku 805. Nečakane ich priniesol z kolísky čaju – Číny. Začal sa pestovať najmä v Kjóte (a najmä v oblasti Udži) a odtiaľ postupne prenikol do japonskej histórie a kultúry.

Fénixova záhrada a záhrady Byodo-in

Ale neodpustil som si chrám Bjódó-in, ktorý sa často spomína ako „povinná zastávka“ v Udži. A určite to stálo za to, ale nádherné záhrady priamo okolo neho robia svoje. Samotný chrám má hlavnú loď a 2 malé bočné pavilóny. Ako celok má predstavovať vzlietajúceho fénixa, preto sa nazýva Fenix Hall.

Prehliadka vnútorných priestorov (jedna veľká miestnosť) je platená, a ak neovládate japončinu alebo vás veľký zlatý Budha príliš nezaujíma, kľudne ho vynechajte zo svojho programu. Pravdepodobne vám to nepomôže. Pre záhrady si však určite kúpte lupen. Zlatý chrám sa nadpozemsky odráža vo vodnej hladine – nachádza sa uprostred centrálneho rybníka.

Skvelé na Udži je, že je relatívne malé a najdôležitejšie diela sú sústredené v tomto chráme. Hneď pri severnom východe zo záhrad sa nachádza slávna čajová ulica Byodoin-Omotesando. Čajovne, cukrárne matcha, kuchári matcha, výrobcovia čaju, hrnčiari…

Tu získate všetko, čo potrebujete na skvelú japonskú čajovú zábavu. A prekvapivo vás to nebude stáť veľa. Najlacnejší čajník typu kyosu tu stál 1 200 jenov (:5 za kc). Ale samozrejme, že tieto lacné kúsky neboli ručne vyrobené, už teraz sa čudujem, že to niekomu stojí za to.

MIMO: ak ste si mysleli, že ste už videli a ochutnali všetko typu matcha-niečo, ste na omyle. Čokoláda, vafle, sušienky, kokteil… ako zvyčajne. Dokonca aj zmrzlina by sa dala považovať za normálnejšiu. A čo takýto alkohol? Alebo rovno silný alkohol? Alebo dokonca rezance?

Najlepšie na tom je, že väčšina predajcov tu vie po anglicky lepšie ako „a little bit“. Takže sme neskončili len pri „kužeľovom“, názve čaju a počítaní na rukách, koľko chcem… Rovnako ako v Číne je aj tento rok skutočne dôležité hovoriť a rozprávať o čaji. Inak sa cítite ako za mliečnym sklom a len hádate, čo je za ním….

MIMO: keď niekomu poviete, že ste z Českej republiky, nerozumie vám, ale keď poviete „Čech“, všetci sa chytia a súhlasne pokývajú hlavou.

Azijské múzeum čaju

Tak trochu náhodou som narazil na čajové múzeum Kanbayashi, ktoré bolo zároveň výrobcom množstva mnohých odrôd a druhov čaju. Sencha, genmaicha, gyokuro, matcha (sami si ju melú priamo v obchode – natočila som to pre vás), …

Najvtipnejšie je, že som ich značku čaju poznal z ČR. Čierny obal, trojica červených kruhov v pomyselnom trojuholníku a minimalistické balenie = to je Kanbayashi.

MIMO: pri všetkých tých obavách, ktoré som mal v Tokiu, že v Kjóte je zima, tu pravidelne rastú citrusy (možno Yuzu) a Budhova ruka. Nedôverujte preto len jednému zdroju informácií. Bolo také teplo, že som bol miestami v tričku…

Čajové štúdio v 〒611-0021 je síce luxusnejší obchod (čajník za 100 000 jenov hovorí sám za seba), ale podívaná je to skvelá, navyše majú v zadnej časti obchodu náučnú výstavu o pestovaní a spracovaní čaju, doplnenú o skutočné stroje na spracovanie. Rozpoznal som len valček na zlomenej listovej konštrukcii, ktorý bol rovnaký ako v čínskom Fénixovi.

Kaiten sushi si nemôžete nechať ujsť

Keď som bol v nadšenej nálade, urobil som si láskavosť a išiel som na „kaiten“ sushi – v Česku známe ako bežecké sushi. Sadnete si k stolu, okolo ktorého sa neustále míňajú čerstvé dávky sushi, a vy si len vyberáte a vychutnávate, vyberáte, …

Cena sa odvíja od farby taniera. Bolo tu 5 farieb, najlacnejšia žltá stála 120 jenov, najdrahšia béžová (nerozumiem rozdeleniu farieb, medzi nimi bola hnedá, čierna a oranžová) stála 450. Ostatné taniere boli medzi nimi.

Zážitok bol skvelý, ale nebol oveľa iný ako v Českej republike (kde som zažil len „bežeckú“ verziu v pražskom Palladiu). Áno, bol tam väčší výber morských živočíchov (mimochodom, chobotnice sú dosť žravé a odolávajú jedlu), ale nenašiel som veľký rozdiel v spracovaní, chuti a kvalite…

Nara a ešte ďalej…

Večer som sa vybrala na poslednú zastávku môjho výletu – do mesta Nara pozrieť si jelene 🙂 O ktorých hovorím, sa dozviete zajtra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *