Kyusu

Kyusu (急須) je specifická japonská keramická konvička, která se vyznačuje bočním držením – konvičku tedy v rukou nedržíte celou, ale jen za její boční rukojeť.

Díky velejemnosti japonských čajů má tento typ čajové konvičky vlastní sítko – napevno připevněné nerezové sítko u hubičky.

Tokoname

Tokoname konvičky jsou mezi milovníky čaje velice oblíbené. Není se také čemu divit – tento způsob dodává čaji příjemnější a o něco jemnější chuť, kterou pochválí snad úplně každý. Tato konvička „výrazně odděluje každý tón čaje“, tudíž milovník čaje pozná každou dobrou stránku. 

Vlastnosti

Tato konvička vyniká především tím, že je:

  • rychleschnoucí
  • odolná
  • naplněná živinami červené hlinky

Hodně lidí se pokouší používat na přípravu čaje konvičku, která je navržena v západním stylu. Pro začátečníky je ale vhodnější použít konvičku, která byla navržena s ohledem na zelený čaj. 

Tokoname konvičky pochází z Japonska, jak už asi sám o sobě vypovídá název.

Na konvičce můžeme najít čajové sítko, které zabraňuje tomu, aby se čajové lístky nedostali do šálku. 

Se sítkem

Sítka jsou vyrobena z hlíny nebo z nerezové oceli. Hliněná sítka mohou mít 2 styly, a to: 

  1. sytl Sasame – jedná se o sítko, které má plochý a široký tvar. Filtr je sice vyroben z hlíny, ale je velmi praktický pro přípravu čaje – převážně z menších a drobných lístků. 
  2. ve stylu koule – zde je velká odlišnost v tom, že sítko ve stylu koule má lepší vlastnost odvodnění než je u stylu Sasame. Je zde tedy snížena možnost, že se lístky dostanou do filtru. 

Sítka z nerezové oceli mají filtr vyrobený z nerezové síťoviny. Ta může mít různý tvar. Tento filtr funguje skvěle, je tudíž vhodný pro jakýkoli druh čaje. Ti, co se v čajích více pohybují, bezpodmínečně tento typ filtru volí. Průtok vody je zde dostatečně rychlý na to, abyste mohli mít i čaj, který má hodně lístků. 

Velmi důležité také je o konvičku pečovat. Po každém použitím tudíž dbejte na její umytí – hlavně vnitřku – teplou vodou. Vnější část je vhodné pouze otřít vlhkým hadříkem. 

Pošli tento příspěvek svému blízkému