Lapacho čaj

Lapacho není tak úplně čaj, neboť nemá nic společného s rostlinou čajovníkem, a tedy s čajem tak, jak ho známe. O co se vlastně jedná a jaký má účinek?

Co je to lapacho

Lapacho je bylinný nápoj, který se připravuje z kůry stejnojmenného stromu. Svůj domov má tato rostlina v Jižní Americe. Strom roste na území Peru, Brazílie, Bolívie, Paraguaye a Argentiny.

Jedná se o vysoký, štíhlý stálezelený strom. Typické jsou jeho zajímavé květy, jejichž barva se pohybuje od růžové po červenou. Ty jsou dokonce masožravé, jako potrava jim slouží hmyz. Výrazně lesklé listy jsou elipsovitého tvaru.

V původní vlasti mohou tyto stromy dosáhnout úctyhodného stáří až 700 let. Běžně dorůstají výšky 15 až 20 metrů. Na pohled si na nich povšimnete hladké červené kůry. Jejich dřevo je velice odolné vůči rozkladu i vůči chorobám.

Stromy se pěstují i v Evropě, a to jako pokojové rostliny.

Existuje několik desítek druhů těchto stromů. Pro své prospěšné zdravotní účinky se však využívají pouze některé z nich. Konkrétně jsou v tomto směru známé druhy Lapacho Colorado a Lapacho Morado.

Jaký efekt má lapacho

Připisovány jsou mu téměř zázračně znějící účinky. Příznivě působí na krevní tlak, považuje se za antioxidant, podporuje normální činnost ledvin a působí preventivně například při artritidě, diabetu nebo astmatu.

Stejně tak podporuje náš imunitní systém a uplatňuje se při léčbě alergií. Lapacho se též užívá jako prostředek pro relaxaci.

Hodně se také hovoří o jeho protirakovinovém efektu. Zatím je tento přírodní prostředek ve fázi klinického testování. První výsledky však ukazují na to, že by v některých případech patrně mohl umět i zastavit růst nádorů.

Ostatně blahodárné účinky tohoto stromu znali už původní obyvatelé Jižní Ameriky.

Indiáni mu ostatně přezdívali „strom bohů“. Kůru z tohoto stromu užívali už staří Inkové, podle některých zdrojů je však tradice ještě starší.

V Evropě měli obyvatelé lapacho možnost poznat už za dob Vikingů. Ti kůru měnili za drahé kameny, díky čemuž se lapacho právě dostalo až na starý kontinent. Písemnými doklady máme ještě dále zdokumentováno, že lapacho bylo známo už v roce 1305, jak uvedl neznámý mnich ve svých poznámkách, které se nalezly v makedonském klášteře.

Seriózně se pak medicína začala tímto přírodním prostředkem zaobírat v 19. století. Brazilští lékaři už v této době zkoumali efekt podávání lapacha právě pacientům s rakovinou.

Co obsahuje za látky?

Hlavními účinnými látkami tohoto nápoje jsou naftochinony, které se označují jako N-faktory, a dále antrachinony neboli tzv. A-faktory.

Zajímavé je, že tyto látky se pohromadě vyskytují jen zřídka.

Mezi další důležité složky lapacha zařazujeme rovněž vitamín C a vitamíny skupiny B. Jak vyplynulo z moderních rozborů, pokud si uvaříte čaj z této rostliny, svému tělu dopřejete i dávku nejdůležitějších minerálů v podobě vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Obsahuje i stopové prvky, konkrétně křemík, cín a mangan.

Naopak neobsahuje kofein. V některých zdrojích je však uvedeno, že děti i těhotné ženy by se jeho konzumaci přesto měly vyhnout.

Někteří výrobci poukazují na to, že čaj nemá žádné negativní vedlejší účinky a odvolávají se na to, že toxicita nebyla zaznamenána. Jiné zdroje však upozorňují na to, že čaj může při dlouhodobém užívání působit jako abortivum.

Před dlouhodobým užíváním proto varují a doporučují konzultaci s lékařem.

Jak a z čeho připravit lapacho čaj

Má-li se zachovat prospěšnost čaje lapacho, měl by se vždy připravovat z kůry vnitřní. Někteří výrobci však do směsí dávají i kůru vnější. Důvod je jednoduchý: Prodejce se touto pro spotřebitele nekalou praktikou snaží maximalizovat svůj zisk.

Pokud si koupíte kvalitní lapacho, je též důležité vědět, jak ho správně připravit. Jednotlivé recepty se navzájem poměrně různí.

Základní recept popisuje 4 čajové lžičky, případně 2 polévkové lžíce kůry na 1 litr vody.

Kůra se vloží do horké vody a nechá 5 až 10 minut vařit. Následně se čaj odstaví a nechá cca 20 minut louhovat. Pít můžeme nápoj ještě teplý, případně i ve formě studené. Podle chuti lze dosladit medem. Nálev má specifickou, ale jemnou chuť a načervenalou barvu.

Maximální doporučená denní dávka, kterou bychom měli vypít, se pohybuje kolem 2 až 3 šálků.

Proč je lapacho nelegální

Ovšem pozor, již od roku 2018 je lapacho v České republice oficiálně zakázáno vyhláškou č. 58/2018 Sb. Lapacho se v ní uvádí na seznamu látek nepřípustných pro výrobu potravin.

Za tímto omezením stojí Evropská unie.

V Česku se tak lapacho nesmí prodávat jakožto doplněk stravy, ale ani například ve formě tinktury. Konkrétně v podobě kůry jej ale stále seženete. Výrobci by však měli zodpovědně své produkty označovat jako nevhodné pro vnitřní užívání. Můžete si z něj ale například vyrábět kosmetiku, vnější používání nijak omezeno není.

Pošli tento příspěvek svému blízkému