Matcha

Matcha (vyslovujeme mačča, či zkráceně mača) je specifický typ čaje, který v tomto obecném slovníčku uvádíme záměrně, protože představuje speciální způsob zpracování i finální přípravy.

Ta ve světe nemá moc obdoby – snad jen Japonsku blízká Korea má alternativu pro tento nápoj. Matcha ve své ryzí podobě je nejkvalitnější zelený japonský čaj, který je po finálním zpracování listu velice jemně rozemletý na prášek.

Netradiční příprava i výsledek

Ten se poté (třeba při tradičním čajovém obřadu) zalije horkou vodou a vytvoří zelený nápoj, který se celý vypije.

Je to tedy rozdílný způsob přípravy, protože běžně pijeme z čaje jen „vodní“ výluh a listy zůstávají netknuté = zde u Matchy pijeme i samotný čaj.

Matcha je považována za jeden z největších přírodních zdrojů antioxidantů – velký vliv na to má samozřejmě to, že požijeme i samotné listy a nejenom výluh z nich.

Tento nápoj má neotřesitelnou pozici v japonské kultuře (nejenom čajové) a pronikl do běžného života i nejenom ve své tradiční podobě, ale v podobě různých „pop“ podob. Patří mezi ně třeba matchové zákusky, matcha latté a další produkty vyrobené právě z práškového japonského čaje.

Co to je a jak se vyrábí

Čaj Matcha tea je druh zeleného čaje, který se skládá z těch nejmenších a nejjemnějších lístku čajovníku. Rostlinky jsou 3 týdny před sklizní přikryty plachtou, aby se v nich zvýšila tvorba chlorofylu. Při samotném zpracování nejprve projdou horkou párou a následně se suší, nakonec jsou pomlety na mlecích kamenech.

Čaj je 800 let starým tradičním kulturním dědictvím Japonska, který připravují jen opravdu zkušení pěstitelé.

Jeho příznivé zdravotní účinky jsou po staletí známy a využívány. U nás se prodává v celém balení nebo po balení obsahující 2 gramy, které se hodí na přípravu jednoho nápoje.

Jak se pije

Příprava Matcha tea zahrnuje čajový obřad, na který potřebujete několik nástrojů. Misku, speciální bambusovou metličku, určenou pouze na přípravu tohoto čaje a průhlednou sklenici. Servíruje se nejlépe ve skle, tak aby vynikla jeho sytě zelená barva.

2 g čaje si nasypete do misky, zalijete horkou vodou, kde teplota nesmí přesahovat 70 °C. Promícháte bambusovou metličkou a přelijete do sklenice. Matcha tea se připravuje také jako ledový čaj nebo Matcha latté s našlehaným mlékem.

Jaké má zdravotní benefity

Matcha tea má mnoho zdravotních výhod. Stejně jako ostatní zelené čaje má silné antioxidační účinky, bojuje proti volným radikálům a působí preventivně proti řadě chorob. Je také účinným doplňkem stravy při jejich léčbě.

Pomáhá proti rakovině, díky vysokému obsahu katechinů zabraňuje tvorbě nádorových buněk a napomáhá také při léčbě roztroušené sklerózy, revmatu, artritidy a Parkinsonovy choroby.

Podporuje činnost srdce a upravuje správnou funkci kardiovaskulárního systému.

Působí proti špatnému cholesterolu v krvi, snižuje jej a posiluje tvorbu správného cholesterolu. Napomáhá spalování tuků a je účinný při redukční dietě. Je vhodný také pro sportovce, jelikož posiluje klouby a působí proti únavě. Matcha tea by se měl popíjet i při respiračních chorobách, jelikož zabraňuje rozvoji infekce a zánětu, při čemž tiší také horečku.

Posiluje imunitní systém a ten je pak připraven na boj s chorobami. Také podporuje paměť a soustředění. Je účinný proti depresím a psychickým poruchám i neurózám. Uklidňuje a už jen samotný čajový obřad, předcházející jeho pití, je velmi meditativní a příjemný.

Vaření s Matcha tea

Matcha tea je nejen čaj vhodný k pití, ale je možné s ním také vařit. Jemný prášek spolehlivě obarví na zeleno vše, do čeho jej dáte. Z nápojů, které si z něj můžete připravit je nejoblíbenější Matcha latté nebo Shake s různými příchutěmi. Můžete jej kombinovat s mlékem, ovocem, jako je banán nebo mango i s čokoládou. Nápoje se podávají za tepla i po studenu.

Pečení i vaření s Matchou je velmi zábavné. Můžete si připravit sytě zelené palačinky, které ozdobíte šlehačkou a třeba Matcha zmrzlinou. Oblíbené jsou také Matcha sušenky nebo buchty.

Zelený Matcha dort, roláda i brownies se stejně tak připravují snadno, stačí jen přisypat sáček čaje do těsta.

I ve zdravé fitness kuchyni lze Matchu naplno využít. Jistě vám budou chutnat Raw Matcha kuličky s mandlemi, javorovým sirupem a hrozinkami. Nebo si jej můžete přidat do ovesné kaše či salátového dresingu.

S Matchou vytvoříte také složitější pečivo jako jsou croissanty, koblihy nebo třeba chleba i vánočku. Ozvláštníte tím váš stůl a uděláte něco pro své zdraví.

Matcha cheesecake je netradiční forma tohoto velmi oblíbeného koláče, který si můžete nazdobit do několika barevných vrstev.

Hodí se také jako přísada do různých krémů, jak máslových, tak tvarohových, které obarví na jemně limetkově zelenou. Matcha tea je čaj, který určitě stojí za to vyzkoušet.

Pošli tento příspěvek svému blízkému