Jak je to s čaji a těhotenstvím? Je to problém? Nesmí se pít všechny sypané čaje, nebo jen některé? Co na to vlastně říkají samotní Čínané, nebo dokonce těhotné Číňanky z čajové kultury?
S tohle otázkou jsme odlétali do Číny a nečekali jsme, že dostaneme tolik protichůdných názorů… Naštěstí s množstvím respondentů se odpověď (ne z českého lékařského pohledu, ale od národa, kde je pití čaje přirozeností stejně jako dýchání) začala více krystalizovat.
Po cca xx dotazech jsme dospěli k následujícímu:
- zelené a bílé čaje se nedoporučují vůbec (jedině naředěné a spíše pro chuť na jazyk, než pro pití).
- polozelené (konkrétně Fénixy a RouGui/Skořicovník) se také vůbec nedoporučují.
- červené/černé byly často doporučené (mají mnoho aminokyselin a antioxidantů, které jsou prospěšné pro prcka).
Co si z toho můžeme odnést? Když už pít sypané čaje, spíše s mírou (pokud na ně jste zvyklé), ale vyvarovat se spíše zeleným, bílým (mají nejvíce teinu) a polozeleným pro jistotu.
Vyloženě doporučované (i těhotnými čajomileckými Číňankami) byly červeňáky z oblasti Wuiy – třeba nenakuřovaný Lapsang souchong. Přesně proto jsme si ho vzali asi půl kila O:) A to ještě v organické kvalitě. Díky Čajová vílo 🙂