Rolling / Roller

Cesta od čajových lístků k lahodnému nápoji je poměrně dlouhá. Zpracování čaje má několik fází a jednou z nich je i rolling, česky též rolování.

Některé čaje se stále zpracovávají ručně. Běžně však tato fáze zpracování čaje probíhá v zařízení, které se označuje termínem roller.

To má podobu železného stolu, nad kterým je umístěna jímka ve tvaru dutého válce.

Čajový list se v něm točením desek svine do tzv. twistu. Takto se čaj zpracovává asi po dobu 20 minut. Cílem této procedury je narušit list a vyvolat uvolnění buněčné šťávy, ve které jsou obsaženy enzymy.

Rolování je velmi důležité pro jakost čaje.

Současně v dalších stádiích výrobního procesu umožňuje správnou fermentaci. Podle potřeby je možné celý postup i opakovat. Dbát na jeho úroveň je klíčové, špatně provedené rolování se později negativně podepíše na vzhledu, trvanlivosti, ale i chuti čaje.

Pošli tento příspěvek svému blízkému