Ambientní čaj

Ambientní čaj je nový, nepříliš známý způsob přípravy čaje. Název pochází z latiny, kde je slovo překládáno jako prostředí či okolí.

Tento čaj se připravuje vodou, která má teplotu 15 až 20 stupňů. Doba přípravy je zhruba 50 minut. Při dlouhém louhování nebo při vyšší teplotě vody, se může čaj stát hořkým. 

Původ

Ambientní čaj má své počátky v Anglii, kde se lidé začali zabývat novými způsoby podávání čaje. V roce 2016 debutovali právě s tímto ambientním čajem na festivalu RAW Natural Wine.

Zde odstartovala tato metoda. 

Lidé se snažili, aby vytvořili podávání čaje, které bude:

  1. alternativou k alkoholickým nápojům
  2. nápojem, který nebude nijak složitý na přípravu a dokáží si ho vyrobit i doma
  3. jako vhodný doprovod k jídlu

Ambientní čaj svým aroma připomíná víno, tudíž se s jídlem velmi dobře páruje. Tento čaj se pije samotný, je to tradice, která dokazuje to, že si ho takhle prostě nejvíc vychutnáte. V zemích, kde se čaj pěstuje, se obvykle podává s jídlem, které vzniklo na ulici (ať už je to sushi či jiné jídlo). 

Chutě čaje

Čaj nalezneme opravdu ve všech chutích – jedná se třeba o chutě ovocné, květinové, kořeněné, rostlinné, dokonce i čokoládové. Restaurace Fera at Claridge’s, kterou najdeme právě v Anglii, se pustila do ambientního čaje s velkou chutí!

Firma si dokonce nechala vyrobit i své vlastní náčiní na jeho přípravu. 

Ambientní čas se díky jeho teplotě může servírovat i ve skleněném servisu. Ve skle totiž vynikne jeho krásná barva. No a díky tomu, že ambientní čaj je přirovnáván k vínu, nepoužívají se jiné sklenice než právě na víno.