Liubao

Liubao získal svůj název podle vesničky Liu Bao. Zde se čaj začal produkovat již před 1500 lety. Svým charakterem velmi připomíná tmavé puerhy, ale jeho celkový charakter je zcela odlišný.

Pokud jsou tyto čaje kvalitní, jejich aroma připomíná ve velké části arekový ořech.  U čaje platí, že čím tmavší, tím lepší, podobně jako i u jiných druhů.

Vyzrálí čaj má vliv na…

Jedná se o vyzrálý černý čaj, který je známý pro své prospěšné účinky na zdraví, mezi ně patří například:

  • snižování krevního tlaku
  • prevence arteriosklerózy
  • snižování tělesného tuku,…

Jak už je asi zřejmé, dřív se čaje vyráběli a zpracovávali trochu jinak než je tomu dnes. Někdy se ani čaje z minulosti nepodobají tomu, co vlastně pijeme dnes. My přitom naše čaje úplně zbožňujeme, ale nevíme ani, jak se vyráběli dřív. Liubao je styl přípravy čaje právě z historie.

Je až obdivuhodné, že se tento postup zachoval dodnes a i dnes se tento čaj pije. 

Co název znamená

Slovo Liu Bao v překladu znamená Šest hradů, z toho můžeme také vyvodit to, že už i jen název je plný historie. Tento název má odkazovat na pevnosti, které jsou v části Guangxi a existovaly již dávno.

Důvodem je, že byl tento čaj vyroben ve vesničce Liu Bao, která se údajně v této provincii nacházela. Čaj Liubao pochází z doby dynastie Tang, která se datuje v období 618-907 a později i dynastie Qing.

V tomto období čaj patřil k nejvíce ceněným čajům. 

Tento čaj se většinou pije před jídlem, v tomto čase působí jako určitý druh probiotik a pročišťuje naše střeva. Je ale i stejně možné ho pít po jídle, kdy zase napomáhá trávení. Čaj má také údajně lepšit mysl a tudíž vás připravit na těžký pracovní den. 

Liubao

Liubao má svoj názov podľa dediny Liu Bao. Výroba čaju sa tu začala už pred 1500 rokmi. Svojím charakterom veľmi pripomína tmavé puerhy, ale jeho celkový charakter je úplne iný.

Keď sú tieto čaje kvalitné, ich aróma do veľkej miery pripomína arekový orech.  Pri čaji platí, že čím tmavší, tým lepší, rovnako ako pri iných druhoch.

Starší čaj ovplyvňuje…

Jedná sa o vyzretý čierny čaj, ktorý je známy svojimi zdraviu prospešnými účinkami, medzi ktoré patrí:

  • zníženie krvného tlaku
  • prevencia arteriosklerózy
  • zníženie telesného tuku,…

Ako je už asi jasné, čaje sa kedysi vyrábali a spracovávali trochu inak ako dnes. Niekedy sa ani čaje z minulosti nepodobajú tomu, čo pijeme dnes. Naše čaje máme veľmi radi, ale ani nevieme, ako sa vyrábali v minulosti. Liubao je štýl čaju, ktorý sa varí práve z histórie.

Je takmer obdivuhodné, že sa tento zvyk zachoval až dodnes a aj dnes sa tento čaj stále pije. 

Čo znamená názov

Slovo Liu Bao znamená v preklade Šesť hradov, z čoho môžeme usúdiť, že už samotný názov je plný histórie. Názov má odkazovať na pevnosti, ktoré sa nachádzajú v oblasti Guangxi a existovali už dávno.

Dôvodom je, že tento čaj bol vyrobený v Liu Bao, dedine, ktorá sa údajne nachádza v tejto provincii. Čaj Liubao pochádza z obdobia dynastie Tang, ktorá sa datuje do obdobia 618-907, a neskôr z obdobia dynastie Qing.

V tomto období bol čaj jedným z najcennejších čajov. 

Tento čaj sa zvyčajne pije pred jedlom, kedy pôsobí ako akési probiotikum a čistí naše črevá. Rovnako dobre sa však dá piť aj po jedle, kedy opäť napomáha tráveniu. Čaj tiež vraj zlepšuje myseľ, a tak vás pripraví na náročný pracovný deň.