Liubao získal svůj název podle vesničky Liu Bao. Zde se čaj začal produkovat již před 1500 lety. Svým charakterem velmi připomíná tmavé puerhy, ale jeho celkový charakter je zcela odlišný.
Pokud jsou tyto čaje kvalitní, jejich aroma připomíná ve velké části arekový ořech. U čaje platí, že čím tmavší, tím lepší, podobně jako i u jiných druhů.
Vyzrálí čaj má vliv na…
Jedná se o vyzrálý černý čaj, který je známý pro své prospěšné účinky na zdraví, mezi ně patří například:
- snižování krevního tlaku
- prevence arteriosklerózy
- snižování tělesného tuku,…
Jak už je asi zřejmé, dřív se čaje vyráběli a zpracovávali trochu jinak než je tomu dnes. Někdy se ani čaje z minulosti nepodobají tomu, co vlastně pijeme dnes. My přitom naše čaje úplně zbožňujeme, ale nevíme ani, jak se vyráběli dřív. Liubao je styl přípravy čaje právě z historie.
Je až obdivuhodné, že se tento postup zachoval dodnes a i dnes se tento čaj pije.
Co název znamená
Slovo Liu Bao v překladu znamená Šest hradů, z toho můžeme také vyvodit to, že už i jen název je plný historie. Tento název má odkazovat na pevnosti, které jsou v části Guangxi a existovaly již dávno.
Důvodem je, že byl tento čaj vyroben ve vesničce Liu Bao, která se údajně v této provincii nacházela. Čaj Liubao pochází z doby dynastie Tang, která se datuje v období 618-907 a později i dynastie Qing.
V tomto období čaj patřil k nejvíce ceněným čajům.
Tento čaj se většinou pije před jídlem, v tomto čase působí jako určitý druh probiotik a pročišťuje naše střeva. Je ale i stejně možné ho pít po jídle, kdy zase napomáhá trávení. Čaj má také údajně lepšit mysl a tudíž vás připravit na těžký pracovní den.