Pu-er / Puerh

Pu-er (mnohdy označovaný i jako Pchu-er či Pu-erh) je specifický typ čaje, který se svým zpracováním pohybuje mezi zelenými a černými = záleží na konkrétním zpracování, protože existují 2 typy:

  • sheng = zelený
  • shu = černý

Každý z nich je jinak specifický chutí, ale měly by pocházet vždy z oblasti kolem vesničky Puer, která je v oblasti Yunnan. Původně se listy z této oblasti naložily na záda mezků a převážely se přes vysoké hory (i tibetská pohoří Himaláje) až do finálního čajového trhu. V průběhu této cesty čajové listy v žocích nasály vůni a pot oslů a mezků a tím si získaly svoji tolik ceněnou (a mnohdy zatracovanou) „zemitou“ vůni a chuť.

Tradičně je tento typ čaje lisován do podoby čajových koláčů, hnízd a dalších tvarů – to vždy zajišťovalo správné zrání čaje i jeho praktické uchovávání.

Z těchto velmi natěsno listovaných „koláčů“ se jednotlivé dávky čaje dostávají pomocí speciálního tupého nožíku či čajového šídla.

O této původní cestě skvěle vyprává trojdílný francouzský dokument Cesta koní a čaje.

Základní info

Tento výjimečný čaj pochází z Číny, kde se také dodnes pěstuje hlavní odrůda pro jeho zpracování. Název čaje je odvozen od města v provincii Yunnan, z této oblasti také pochází specifický sběr a technologie výroby.

Původně toto označení nesly prakticky všechny čaje, které se v provincii dopěstovaly a vyvážely, v současné době se však vztahuje především na konkrétní druh čaje typický svou nasládlou chutí a rudým zbarvením výluhu.

Chuť čaje Pu-Ehr je mírně zemitá a v porovnání s jinými typy čaje není tak hořká, nýbrž jemně nasládlá, mnoho lidí si na ni musí postupně zvykat.

Jak se vyrábí čaj

Specifikem čaje Pu Ehr je výrobní technologie, při níž dochází k fermentaci čajových lístků, a to buď přirozenou cestou nebo řízeným procesem. S ohledem na tuto skutečnost jsou pak rozeznávány Pu Ehr čaje:

  • zelené (sheng) – u nichž je nejdůležitější doba sběru, pro tento druh se sbírají povadlé lístky, které jsou následně propařovány a sušeny ve svitcích
  • tmavé (shu) – u nichž je fermentace dosahováno řízeným procesem, který trvá až tři měsíce, a až následně pak dochází k návaznému propařování a sušení

Pu Ehr je zrající čaj a s postupem času se jeho chuť mění, díky proces výroby ovšem nedochází k jeho postupné degradaci, nýbrž dosahuje vyšších kvalit a stává se archivním.

Obsah účinných látek a vliv na zdraví

V porovnání s běžnými černými a zelenými čaje představuje Pu Ehr zvláštní skupinu, co se týká látek, které obsahuje.

Vyznačuje se především nízkým obsahem teinu, obsah kofeinu je ovšem poměrně vysoký. Výhodou tohoto druhu čaje je pak veliký podíl zdraví prospěšných látek zahrnujících především antioxidanty, flavonoidy, vitamíny a minerály (zinek, hořčík, selen, mangan a další).

Díky těmto látkám je velmi vhodný pro detoxikaci.

Zdravotní benefity čaje

Díky účinným látkám je Pu Ehr pro zdraví velmi prospěšný. Jedná se o nápoj ideální v případě, že se snažíte zhubnout, jelikož jednak podporuje metabolismus, jednak váže nezdravý cholesterol. Právem je tak Pu Ehr označován jako čaj na hubnutí.

Tímto způsobem také pomáhá snižovat rizika kardiovaskulárních nemocí, prospívá srdci a celkově snižuje krevní tlak. Velmi důležitou charakteristikou čaje je jeho protizánětlivý účinek, jehož prostřednictvím podporuje budování imunity a bojuje proti infekčním nemocem.

Obsažené antioxidanty jsou považovány za vhodnou prevenci karcinomů různých typů.

Čaj je možné pít 2-3 krát denně, působí jako komplexní ochrana proti řadě nemocí a je vodný v případě, že potřebujete upravit trápení. Čaj ovšem není vhodný pro těhotné a kojící ženy (kvůli vysokému obsahu kofeinu), rovněž by jej neměly pít děti do 12 let.

Způsob pití čaje

Čaj se připravuje jako nálev, většinou se pije již první nálev, zejména pokud se jedná o čaj z menších svitku nebo jemnějších kusů. Všechny druhy čaje Pu Ehr se zalévají téměř vařící vodou (98 °C). Doba luhování se pohybuje kolem 1 minuty, přičemž od třetího nálevu se mírně prodlužuje.

Pro přípravu čaje se používá větší množství, zejména preferujete-li silnější chuť.

Je možné ho koupit také jako porcovaný, obvykle se však takový čaj chutí nevyrovná čaji sypanému. Porcovaný čaj se připravuje podle pokynů výrobce vždy pouze do jednoho nálevu.

Příchutě čaje

Sypaný Pu Ehr je vyhledáván především pro svou specifickou chuť, se speciálními příchutěmi se u něj zpravidla nesetkáte.

Různé příchutě jsou přidávány do čajů porcovaných, které jsou obvykle prodávány jako vhodné doplňky dietních programů.

V případě porcovaných čajů tak můžete narazit na různé speciální směsi podporující hubnutí. Zvláště u těchto pak platí omezení pro podávání dětem a těhotným a kojícím ženám.

Pošli tento příspěvek svému blízkému