Kvetoucí čaje

Jako „kvetoucí čaje“ (nebo tea art) se označují pečlivě zpracované čajové lístky, které jsou v suchém stavu zabalené do různých rostlinných květů – používají se pro tento účel například jasmín, vonokvětka (osmanthus), chryzantéma, ibišek, lilie a další.

Tyto květy s čajem uvnitř se po zalití vody pomalu rozevírají a proto se nazývají jako „kvetoucí“. Vyrobit takový čajový umělecký kousek stojí hodně ručního úsilí, proto jsou tyto čaje dražší = ale proč si čas od času neužít takovou poklidnou krásu. Kdo může říct, že videl kvést květinu během pár minut…

Jak se pěstuje kvetoucí čaj a co to vlastně je

Tento čaj je takovou malou formou umění. Původní kvetoucí čaje vznikly již před mnoha staletími, jako uctění a potěšení pro členy císařské rodiny. Svazovaly se ručně a toto umění se předávalo po generace. Lístky čaje s květinami spojuje tenká nitka, která vůbec nejde pouhým okem vidět. V polovině 20. století jejich obliba upadla, avšak později si získaly opět pozornost a distribuují se dnes do celého světa.

Všechny kvetoucí čaje se vyrábějí v Číně, z jiných zemí tyto čaje neseženete.

Hlavním producentem je provincie Yunnan.

Kvetoucí čaje vypadají zprvu jako kulička ze zelených nebo bílých čajových lístků a po vhození do vody se rozvinou v hromadu lístků s velkými barevnými květy. Skládají se obvykle z chryzantém, měsíčku, ibišku, lilie nebo jasmínu. Do vody se tak uvolní nejen aromata a látky z čaje, ale také z květin.

Jak se pije

Kvetoucí čaj se pije zpravidla tak, abyste se mohli plně pokochat jeho krásou. Vhodí se do skleněné konvičky a zalije horkou vodou, která by neměla být až na bodu varu. Zelené i bílé čaje se zalívají zpravidla vodou, která má 80 °C.

Čaj necháte 10 minut louhovat a pak si nalijete první nálev. Snese více nálevů, takže si jej můžete užívat, dokud nebude zcela vylouhován. Můžete si jej dát i do šálku, ale je to škoda ho rychle vypít a neužívat si jeho krásu.

Ke kvetoucímu čaji se hodí různé chuťovky nebo dezerty.

Výtečný je k letním dortům posetým živými květy.

Květiny v konvici rozvíjející se z čajových lístků jsou velmi zdobné, proto je vám líto jej po úplném vylouhování vyhodit. Můžete si ho nějakou dobu nechat v konvičce nebo vázičce s vodou a použít jako dekoraci. Čaj postupem času vybledne.

Nejznámější druhy

Kvetoucí čaje jsou velmi různorodé a jejich názvy mají velmi romantické znění. Evokují přírodu a tajemné mýtické bytosti. Zpravidla jsou pojmenovány jako Kvetoucí víla, Orientální krása, Kvetoucí lilie, Něžná láska a podobně.

Vyrábějí se většinou ze zelených nebo bílých čajů.

S typickými podlouhlými lístky, které vytvoří květinám podsadu, aby celkový efekt vypadal jako květina sedící v travnatém trsu.

Bývají velmi oblíbené jako dárek, prodávají se samostatně balené do igelitového sáčku nebo v dárkových baleních po více kusů. Každý kus je jiný, proto je kvetoucí čaj takové malé překvapení. Nikdy nevíte, jak bude vypadat, než jej vhodíte do konvičky a necháte plně rozvinout.

Zdravotní benefity

Kvetoucí čaj má mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahuje čaj zelený, který se vyznačuje množstvím flavonoidů. Ty působí antioxidačně a zabraňují růstu nádorových buněk. Je účinný jako prevence rakoviny, roztroušené sklerózy a mnoha dalších chorob. Zelený čaj účinkuje také jako posílení trávícího systému.

Některé druhy se skládají z čaje bílého. Je silným antioxidantem a v dávných dobách sloužil jako výběrový čaj, který mohli konzumovat pouze dvořané u císařského dvora. Čaj má vysokou kvalitu a je velmi drahý. Vyznačuje se jemným květinovým aroma, s nízkou dávkou tříslovin, je lehce nasládlý. Výroba tohoto čaje spočívá v ručním sběru rostlin a umění jej správně usušit.

Prochází jen velmi lehkou fermentací, aby se zachovala jemnost a aromata čaje.

Zdravotní účinky bílého čaje jsou významné. Je důležitým antioxidantem, posiluje obranyschopnost organismu a upravuje krevní tlak. Stejně jako čaj zelený zabraňuje vypuknutí chorob, včetně těch závažných.  Upravuje stav kostí a působí na zdravé dásně i zuby. Působí antibakteriálně, napomáhá hubnutí, zamezuje ukládání tuků a tvorbě špatného cholesterolu.

V Číně je pití čajů se sušenými květinami rozšířeným zvykem. Čaje se nedrtí a nemelou na drobné směsi jako u nás například ibiškový čaj, ale do konvice s horkou vodou se vkládají nerozmělněné květy. Ty pak může konzument pozorovat v celé své kráse, jak se pomalu rozvíjejí.

Doplňují je i další bylinky

Nezřídka se do čajů vkládají květy léčivé jako je heřmánek, chryzantéma, ibišek nebo měsíček, které jsou součástí kvetoucích čajů.

Léčivé účinky heřmánku a měsíčku jsou velmi známé i u nás. Působí protizánětlivě a jsou účinné při respiračních chorobách či chřipce. Zklidňují mysl a tlumí bolesti těla. Napomáhají správnému zažívání a mírní bolesti žaludku.

Chryzantémy se u nás běžně neužívají, ale neměly by se opomíjet.

Čaj s chryzantémami brání únavě, posiluje mozek i játra a upravuje krevní tlak.

Ibišek je zase skvělý proti astmatu, pravidelné pití čaje s ibiškem snižuje alergickou rýmu a její projevy. Také pomáhá proti depresím, snižuje tlak a působí protizánětlivě.

Pošli tento příspěvek svému blízkému