Bílý čaj

Bílý čaj je nejpřirozeněji zpracovaný čaj – jeho název pochází z barvy tzv. tipsů, což jsou nejmenší a nejsvěžejší lístečky, které mají na sobě bílé „chloupky“. Čaj se zpracovává velmi jednoduše – listí se utrhne se z čajovníku a nechá se jen zavadnout na volné ploše a poté se krátkým kontaktem s teplem (v případě čínské metody na „pánvi“) zastaví oxidace.

Kvalita bílého čaje se posuzuje i podle poměru tipsů proti zbylým listům. Výsledná barva bílého suchého čaje je mix mezi světle šedivou/bílou a černou.

Nálevy jsou zpravidla světlejší barvy, ale sílou chuti a vůně umí rozhodně překvapit – bílý čaj je také nejsilnější co se týče antioxidantů a také teinu (čajové obdoby kofeinu).

Vezměme to od podlahy

Teplé nápoje, a především čaje si řada lidí dopřává denně jako součást běžného stravování a doplňování tekutin. Zatímco ve světě je pod termínem čaj vždy chápán nápoj obsahující listy čajovníků čínského, v našich končinách se od této kategorie vejdou prakticky všechny bylinné odvary, které jsou konzumovány v horkém nebo ledovém stavu.

Za skutečný čaj by však měl být považován pouze ten nápoj, který je založen na čajovníku, že je ovšem určitým způsobem dochucován, již nehraje roli.

Mezi klasickým čaji pak rozlišujeme tři základní typy, a to čaj černý, zelený a bílý.

Rozdíly mezi těmito druhy čaje nespočívají pouze v barvě či chuti, ale také v obsahu tělu prospěšných látek. Proč si tedy uvařit zrovna bílý čaj?

Co je bílý čaj a v čem se liší od zeleného a černého

Bílý čaj byl poměrně dlouhou dobu v tuzemsku spíše raritou a narazit jste na ně mohli jenom ve specializovaných čajovnách. V dnešní době si jej ovšem můžete dopřát v různých podobách od sypaného až k tomu pytlíkovanému. A v čem tkví jeho zvláštnost?

Stejně jako černý nebo zelený čaj, jež jsou široké veřejnosti obecně známy, i bílý čaj se vyrábí z listů čajovníku.

Hlavní rozdíl tak (obdobně jako mezi ostatními dvěma) spočívá především v charakteristikách sklizně a následně také přípravy. Bílý čaj se vyrábí pouze z mladých lístků (výhonků a pupenů), které mu propůjčují velmi jemnou sladkou a plnou chuť.

Na rozdíl od ostatních druhů čaje proces zpracování zahrnuje pouze šetrné sušení. Právě náročnost výroby a skvělá chuť, kterou jí získává, způsobily, že byl čaj původně určen pro váženou čínskou šlechtu, dnes jeho benefity může využívat každý z nás.

Jak se bílý čaj pije

Při přípravě bílého čaje je nutné dbát především na teplotu vody, kterou je zaléván. Obdobně jako u čaje zeleného by neměla její teplota při zalévání přesáhnout 80 °C. Čaj by měl být připravován v malé konvičce v odpovídajícím množství – u sypaných čajů obvykle na jeden malý šálek postačí jedna čajová lžičky, porcované čaje mají na obalu přesně uvedeno, na jaké množství je jeden pytlík určen.

Běžná doba louhování se pohybuje mezi 3 a 5 minutami.

Při kratším louhování čaj obvykle nedosáhne potřebné intenzity, delším louhováním by mohl zhořknout. Obdobně jako jiné druhy pravého čaje, i bílý čaj se často připravuje z několika nálevů.

Porovnání dvou červeňáků – jeden z Fénixu, druhý z Wuyi

Tento proces slouží k otevírání jeho chutí, obvykle nejlepší jsou druhý a třetí nálev (pokud je tedy připravován čaj sypaný). Čaj byste měli konzumovat ještě teplý nebo pouze mírně vychladnutý, aby se účinné látky, které jsou v něm obsaženy, v těle dobře vstřebaly.

Druhy bílého čaje

Bílý čaj je možné pořídit v několika odrůdách, které jsou zpravidla navázány na region, v němž je pěstován a zpracováván. Mezi ty neznámější patří:

  • Pai Hao Ying Zhen (či Bai Hao Yin Zhen) – je bílý čaj vyráběn z původní odrůdy a přímo v tradičním čínském regionu
  • Pai Mu Tan (či Bai Mu Tan) – modernější odrůda, která vznikla křížením původních čínských odrůd, jejímu pěstování se věnují v různých zemích

Původní odrůdy čajovníku, z nichž se bílý čaj připravoval, byly označovány jako Da Hao a Da Bai, jejich charakter však neumožňoval komerční zpracování.

V současné době můžeme narazit na řadu dalších odrůd bílého čaje včetně Darjeelingu či různých směsí.

Směsi bílého čaje zpravidla obsahují základní složku z některé z uvedených odrůd, která je obohacená bylinkami či částmi exotických rostlin nebo sušeného ovoce.

Narazit můžete také na velmi zajímavé směsi bílého a zeleného čaje, které vynikají zvláštní chutí i barvou. Zelený a bílý čaj je možné míchat především díky obdobným vlastnostem i způsobu přípravy.

Benefity bílého čaje pro lidský organismus

Látky obsažené v bílém čaji jsou pro lidský organismus velmi příznivé – kromě kofeinu, který má povzbuzující účinky a v tomto druhu čaje jej nalezneme v optimálně nízkém množství oceníte také další složky, jež se při louhování do odvaru uvolňují.

Tradiční ruční zpracování čajů – zde pečení

Stejně jako černý nebo zelený, i bílý čaj obsahuje velký podíl antioxidantů, které pomáhají tělo detoxikovat, tedy zbavovat škodlivin s negativními účinky na jeho fungování.

Antioxidanty jsou důležitou součástí budování imunity a celkové rovnováhy organismu a pomáhají bojovat proti virům a bakteriím.

Kromě toho pití bílého čaje pomáhá regulovat úroveň cholesterolu v krvi a také neutralizuje prostředí ústní dutiny, tak slouží jako prevence zánětů dásní či paradontózy.

Bílý čaj je zkrátka pro tělo velmi prospěšný a můžete si jej vychutnávat i ve větších množstvích, neměli byste to ale přehánět. Ideální denní dávka by neměla překročit 3-4 šálky.