Černý / červený čaj

Černý čaj je co se týče výrobního procesu velmi jednoduchý – listy se utrhnou, nechají zavadnout a nechají plně oxidovat na vzduchu.

V celém světě se černý čaj označuje kvůli velmi tmavé barvě finálních listů. Ale pozor, v Číně označují černý čaj jako červený = a to díky barvě nálevu z něj připraveného. Tak abyste nebyli zmatení z různých označení.

V Číně se používá označení Hongcha = červený čaj.

Černý čaj je pro svou bohatou chuť i aroma oblíbeným nápojem nejen při snídaních. Zjistěte, co konkrétně černý čaj je, jaké druhy si můžete vychutnat a jak je přínosný pro lidské zdraví.

Co je černý čaj

Černý čaj se získává z lístků stálezeleného čajovníku ze dvou druhů. Camellia sinensis má kratší listy a je primárně pěstována v Číně a okolních zemích. Camellia sinensis assamica má větší listy a pěstuje se hlavně v částech Indie a Srí Lanky. Aby z této rostliny vznikl černý čaj, je důležitý způsob jeho zpracování. Černý čaj je ze všech druhů nejvíc zoxidovaný a jeho chuť je proto nejvýraznější.

Dosáhne se toho tak, že se čajové lístky se nechají plně zoxidovat, než jsou tepelně zpracované.

Černý čaj má silnou chuť a nápoj z něj má tmavě jantarovou barvu (až do červena, proto je především v Číně známý i jako červený čaj), má robustní a plnou strukturu.

Má výraznou sladovou chuť a zanechává trpkou dochuť, což je dáno vyšším obsahem taninů. Proto bývá zjemňován přísadami, jako jsou mléko, cukr, med i citrón. Obsahuje nejvyšší podíl kofeinu ze všech druhů čajů, ale i tak je nižší než u kávy.

Wuyi v celé kráse

Jak se černý čaj pěstuje?

Čajovníky nejvíc prospívají v chladnějších klimatech s ročními srážkami s úhrnem aspoň 100 centimetrů za rok, tedy v monzunovém klimatu. Proto k typickým pěstitelům patří země jako Čína, Japonsko, Indie, Srí Lanka, Taiwan a Keňa. Této tropické rostlině nejvíc vyhovují oblasti od 2500 metrů nad mořem až po nadmořskou výšku. S vyšší výškou stoupá i kvalita rostlin, ale rostou pomaleji.

Podle nadmořské výšky se liší i četnost sklízení, minimálně se ale sklízí dvakrát ročně.

Čajové rostliny se pěstují jako keře v řádcích a kvůli snadnější sklizni se keře udržují metr vysoké. Nejčastěji se množí pomocí řízků, které zaručují stejnorodé rostliny. Zakoření se a za osm týdnů se vysazují na plantáže, dospělosti dosáhnou za tři až pět let.

Rostlina pak vydrží plodit kvalitní čajové lístky třicet až sto let. Jakmile dosáhnou rostliny dospělosti, jsou speciálně prořezané. Odstraňují se přitom jen dva horní listy a pupeny, aby se rostliny udržely v raných fázích růstu.

Tím se podpoří nové výhonky a maximalizuje se sklizeň. Aby si čajové lístky udržely svou kvalitu, sbírají se převážně ručně.

Jak se černý čaj pije?

Před pitím konkrétního čaje je nejlepší se podívat, jaký postup doporučuje výrobce. Může se totiž lišit podle konkrétního druhu.

Obecně se ale dá postupovat takto:

  • Nechte vařit vodu na bod varu nebo těsně k bodu varu u jemnějších čajů, jako jsou první sběry druhu Darjeeling. U nich je lepší použít vodu před bodem varu a kratší výluh.
  • Na jeden šálek (250 ml) stačí 1 čajová lžička sypaného čaje nebo 1 čajový sáček. Zalijte čaj uvařenou vodou, pro sypaný čaj je vhodné použít infuzér.
  • Nenechávejte čaj louhovat příliš dlouho, postačí 3-5 minut. Jestli má čaj správnou chuť, můžete zkusit v průběhu louhování a případně ponechat o trochu déle. Pro zachování intenzivního aroma a teploty zakryjte šálek při louhování.
  • Většina černých čajů má natolik silnou chuť, že je skvěle doplní i další ochucení (mlékem, medem, cukrem nebo citrónem).

Nejznámější druhy černého čaje

Černý čaj se pěstuje po celém světě, ale nejznámější jsou čtyři země, jejichž konkrétní místa pěstování dávají názvy i čajům.

Každá z těchto zemí produkuje čaj s odlišnou charakteristikou:

  • Indie: jedním z nejsilnějších čajů jsou ty z provincie Assam, jemnější s výraznými muškátovými a ovocnými tóny pochází z provincie Darjeeling. Čaje z oblasti Nilgiri jsou sladké a voňavé.
  • Srí Lanka: původně známá jako Cejlon dala název i místním čajům. Liší se podle konkrétního místa pěstování, ale obecně jsou silné, svěží a s nádechem koření.
  • Čína: v Číně se zrodily všechny čaje a právě ty čínské černé mají speciální tvary listů podle konkrétních provincií. Obecně jsou více komplexní, jemnější a mají sladší dochuť. Jedním z nejslavnějších je Keemun z provincie Anhui.
  • Keňa: zdejší černý čaj má výraznou, plnou chuť a je velmi silný.

Jaké má černý čaj zdravotní benefity?

  • Obsahuje hodně antioxidantů: ty bojují s volnými radikály a napomáhají tak celkovému zdraví.
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky: při pravidelném pití černého čaje se snižuje hladina cukru v krvi.
  • Zlepšuje trávení: zefektivňuje trávení a zmírňuje zažívací potíže. Může pomoci zabránit růstu bakterií, které způsobují vředy, a také napomáhá zmírnit zažívací obtíže jako je průjem.
  • Zvyšuje energii a soustředění: protože jde o čaj, který má jeden z nejvyšších podílů kofeinu. Díky aminokyselině L-theanin se vstřebává plynuleji a působí účinněji.
  • Chrání srdce: díky tomu, že snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje také hladinu cholesterolu a pomáhá předcházet i mrtvici.
  • Zlepšuje zdraví ústní dutiny: redukuje plak na zubech a brání růstu bakterií.

Pošli tento příspěvek svému blízkému