Heicha

Heicha je tradiční tmavý čaj z provincie Guangxi, kterou můžeme najít kde jinde než v Číně. Z Číny a Japonska pochází většina druhů čaje, které dnes známe. Tento čaj prochází procesem fermentace. Podobně jako Pu-erhy.

Při fermentaci jsou lístky čaje vystaveny vysoké vlhkosti v teplém prostředí. Teplota prostředí se reguluje pomocí přidáváním vody. 

Fermentace

Po fermentaci prochází zráním ve velkých bambusových kazetách. Výsledný čaj má pak takovou výraznou dřevitou a mechovou chuť, díky které se velmi snadno pije. Heicha je doslova překládáno jako „černý čaj“ a na Západě se toto označení používá pro všechno, co je známé jako tmavý čaj nebo také čaj po fermentaci. 

Léčitelství

Stejně jako Liubao má i Heicha důležité postavení v čínské medicíně. Tyto čaje jsou podivuhodné tím, že mají dvojí vzácnou kvalitu, a to:

  1. hřejivost
  2. chladivost

Věří se tomu, že čaj odstraňuje přebytečnou vlhkost a zároveň v případě potřeby dokáže tělo zahřát. Stejně jako Liubao i Heicha je dobrým pomocníkem při trávení, tudíž je tento čaj vhodný jak před jídlem, tak po jídle. 

Jak se připravuje

Louhování tohoto čaje je doporučováno alespoň na 90 stupňů Celsia po dobu 3 – 4 minut.

Podle chuti můžete louhování opakovat i vícekrát. 

Heicha

Heicha je tradičný tmavý čaj z provincie Guangxi, ktorý sa nenachádza nikde inde ako v Číne. Väčšina čaju, ktorý dnes poznáme, pochádza z Číny a Japonska. Tento čaj prechádza procesom fermentácie. Podobne ako Pu-erha.

Počas fermentácie sú čajové lístky vystavené vysokej vlhkosti v teplom prostredí. Teplota prostredia sa reguluje pridaním vody. 

Fermentácia

Po fermentácii sa víno necháva dozrieť vo veľkých bambusových kazetách. Výsledný čaj má výraznú drevitú a machovú chuť, vďaka ktorej sa veľmi ľahko pije. Heicha sa doslova prekladá ako „čierny čaj“ a na Západe sa používa na označenie všetkého, čo je známe ako tmavý čaj alebo tiež čaj po fermentácii. 

Liečenie

Podobne ako Liubao má Heicha v čínskej medicíne dôležité postavenie. Tieto čaje sú pozoruhodné tým, že majú dvojitú vzácnu kvalitu, a to:

  1. teplo
  2. chlad

Predpokladá sa, že čaj odstraňuje prebytočnú vlhkosť a v prípade potreby dokáže aj zahriať telo. Rovnako ako Liubao, aj Heicha dobre podporuje trávenie, takže tento čaj je vhodný pred jedlom aj po ňom.

Ako sa pripraviť

Čaj sa odporúča variť najmenej pri teplote 90 stupňov Celzia počas 3 – 4 minút.

Nálev môžete opakovať niekoľkokrát v závislosti od vašej chuti.