Heicha

Heicha je tradiční tmavý čaj z provincie Guangxi, kterou můžeme najít kde jinde než v Číně. Z Číny a Japonska pochází většina druhů čaje, které dnes známe. Tento čaj prochází procesem fermentace. Podobně jako Pu-erhy.

Při fermentaci jsou lístky čaje vystaveny vysoké vlhkosti v teplém prostředí. Teplota prostředí se reguluje pomocí přidáváním vody. 

Fermentace

Po fermentaci prochází zráním ve velkých bambusových kazetách. Výsledný čaj má pak takovou výraznou dřevitou a mechovou chuť, díky které se velmi snadno pije. Heicha je doslova překládáno jako „černý čaj“ a na Západě se toto označení používá pro všechno, co je známé jako tmavý čaj nebo také čaj po fermentaci. 

Léčitelství

Stejně jako Liubao má i Heicha důležité postavení v čínské medicíně. Tyto čaje jsou podivuhodné tím, že mají dvojí vzácnou kvalitu, a to:

  1. hřejivost
  2. chladivost

Věří se tomu, že čaj odstraňuje přebytečnou vlhkost a zároveň v případě potřeby dokáže tělo zahřát. Stejně jako Liubao i Heicha je dobrým pomocníkem při trávení, tudíž je tento čaj vhodný jak před jídlem, tak po jídle. 

Jak se připravuje

Louhování tohoto čaje je doporučováno alespoň na 90 stupňů Celsia po dobu 3 – 4 minut.

Podle chuti můžete louhování opakovat i vícekrát. 

Pošli tento příspěvek svému blízkému