Jasmínový čaj

Jemný jasmínový čaj je jedním z nejoblíbenějších čajových nápojů, který spojuje benefity zeleného čaje a vonných a sladkých jasmínových květů.

Přestože původní receptura využívala pouze aromatu jasmínových květů, v současné době se čaj vyrábí několika technologickými postupy, čaj je tak možné pořídit jako aromatizovaný nebo jako směs čajových lístků a květů. Oceňovanou vlastností jasmínu je jeho schopnost neutralizovat intenzivní chutě, proto je velmi často nabízen jako součást menu o několika chodech, kdy může nahrazovat sorbet.

Charakteristika a výroba jasmínového čaje

Bází pro klasický jasmínový čaj jsou čaje zelené, připravuje se ovšem také z čajů černých nebo z odrůdy rooibos.

Nálev má typicky žlutou barvu a delikátní nasládlou chuť, kterou mu dodávají právě jasmínové květy.

Původní výroba jasmínového čaje

Jasmínový čaj lze vyrábět několika způsoby – původní výrobní technologie byla výhradně ruční, aktuálně se již používá také strojové produkce. Pro originální výrobní postup se listy čaje sbírají a pomalu suší i několik měsíců, v době sběru květů jasmínu se pak vzájemně promíchají.

Květy jasmínu se sbírají kolem poledne a nechávají se rozkvétat u čajových lístků, které jsou jejich vůní postupně aromatizovány. Proces může trvat i několik dnů, jeho hlavní část probíhá v noci, kdy jsou čajové lístky společně s kontinuálně promíchávány a zahřívány.

V poslední fázi se kvítky ze směsi vyjmou.

Moderní způsoby výroby jasmínového čaje

Vedle tradiční metody jsou používány také zrychlené výrobní postupy, jejichž výsledkem jsou směsi květinového čaje (květ jasmínu se ve směsi ponechá), nebo aromatizovaný čaj, do něhož se vůně přidává pomocí éterického oleje z jasmínu.

Takto vyrobený čaj bývá většinou porcovaný a vyráběný průmyslově.

Příprava nálevu a zdravotní benefity

Příprava jasmínového čaje je odvozena od klasického postupu přípravy u čajového základu. Jelikož ten je většinou tvořen zeleným čajem, převážná většina jasmínových čajů se připravuje stejně, tzn. zalitím malého množství čaje vodou, jejíž teplota by měla být 80 °C.

Louhování jasmínového čaje pak trvá 1-2 minuty podle toho, kolikátý nálev je připravován.

Nejlepší je pak nálev druhý a třetí. U porcovaných čajů je potřeba dodržovat pokyny výrobce.

Prospěšnost jasmínového čaje pro lidský organismus

Stejně jako je tomu u zeleného čaje, i u jasmínového čaje nalezneme spoustu benefitů pro lidské tělo, které lze přisuzovat jeho bázi i doplňujícímu květu.

Kromě skutečnosti, že se jedná o lahodnou a o něco zdravější alternativu kávy, která dodává tělu kofein společně s dalšími podpůrnými látkami, jako jsou vitamíny, minerály či ceněné antioxidanty, podporuje jasmínový čaj tak budování imunity a zlepšuje zažívání.

Velmi vhodný je jako součást dietních programů – pomáhá při hubnutí a také celkové detoxikaci organismu.

Pošli tento příspěvek svému blízkému