Gaiwan / Zhong

Gaiwan též kaj-wan, čcha wan nebo také čung, případně i zhong je tradiční součástí přípravy čaje, která vznikla v éře dynastie Ming.

Šlo o éru, kdy významného rozkvětu doznala produkce keramiky i porcelánu, což podnítilo i vznik této nádoby. Předchůdcem současného gaiwanu byla miska známá pod názvem chawan.

Jeho historie

Gaiwan se začal uplatňovat v době, kdy se při konzumaci čaje začaly místo prášku preferovat lístky. Jde o šálek, který slouží k louhování čajových lístků a zároveň k jeho konzumaci. Tvořen je miskou a pokličkou, později se stal součástí sady ještě podšálek.

Tato nádoba se hodí primárně pro jemné čaje, tedy pro ten bílý a zelený.

Čím se liší

Typickou vlastností této nádoby je schopnost snadno odvádět teplo. Způsobeno je to jejím tvarem, ve směru ode dna se rozšiřuje.

Navíc díky misce nepotřebujete na slévání čaje sítko. Poklička, která je součástí sady, na šálek nesedí úplně přesně. Vzniká mezera umožňuje právě slévání čaje.

Odtud i název gaiwan, doslovně přeložitelný jako gai (přiklopená) a wan (miska).

Velikost gaiwanu

Velikost gaiwanu je určena pro jednoho člověka, u těch současných to bývá kolem 100 ml. Snadno si tak díky němu můžete připravit čaj podle svého vkusu, včetně teploty vody a síly nálevu.

Vyrábí se z různých materiálů, může to být porcelán i sklo, případně keramika nebo yixingska kamenina. Nádoba se snadno čistí, aroma čaje se ani při přípravě různých druhů nežádoucím způsobem nemísí.

Pošli tento příspěvek svému blízkému