Pražička čaje

Pražička čaje je možná špatné označení – je to spíše horkovzdušná malá pec na dopečení čaje.

Proč se vlastně čaj peče? Takto se finálně upravuje jen malá část čajů, především oolongů. Pro tento účel se používá „surový“ čaj, který se nazývá maoča. Je usušený, správně zpracovaný a přebraný od větviček a nevhodných lístků a takto je připravený k finálnímu dopečení.

Lístky potřebují určitým způsobem zakonzervovat, zastabilizovat jejich vůni, chuť i energii a proto se stovky let používá teplo. Dříve pocházelo z uhlí či dřeva, kterým se roztápěly pece či pícky, dnes je to mnohdy horký vzduch z elektrických „moderních“ pražiček.

Čaje si zpravidla pečou samotní producenti čaje a to podle potřeb obchodníků či finálních zákazníků. Nebo si někteří fajnšmekři mohou čaj dopékat sami doma v menších pražičkách.