Rýmovníkový čaj

Když je člověk nachlazený, mezi prvními prostředky pro léčbu sáhne po nějakém vhodném čaji. V našich končinách jsou to hlavně heřmánek, šalvěj, případně se přeleje horkou vodou cibule nebo zázvor.

Jedná se často o velice účinné prostředky proti nachlazení, které dokáží dobu léčby snížit i o několik dní. Méně se však ví, že mnohé nepříjemné stavy související s nachlazením dokáže obdobně efektivně eliminovat i Plectranthus neboli rýmovník.

Nenáročné pěstování

Jedná se o rostlinu, která má svůj původ na africkém kontinentu. To ale neznamená, že by kvůli jeho pěstování byla potřeba dokonale simulovat tamní podmínky. To vůbec ne.

Rýmovník můžete klidně pěstovat i u sebe doma, aniž byste si museli pořizovat skleník.

Naopak, jedná se o pokojovou rostlinku, která je vyloženě nenáročná. Jediné, na co byste si měli dávat pozor, je nadměrný přísun vody. Rýmovník se totiž snadno nasosá. Tuto chybu poznáte jednoduše, a sice podle hnědnoucích lístků. Také není dobré mu upírat sluníčko, i když ani v tomto případě by se to nemělo moc přehánět.

I když se nejedná o růže nebo jinou okrasnou květenu, stále jde o docela atraktivní druh flóry, která dokáže zkrášlit nejeden pokoj. Hlavně lístky působí na pohled velice příjemně a když si je trochu promnete v ruce, potěší vás i jejich hebkost.

Roste i v zimě

Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu nenáročnou pokojovou rostlinu, nemusíte se bát zasadit si ji třeba i v zimním období.

Mnoho jiných pokojovek nemá toto období rádo, ale rýmovníku to kupodivu příliš nevadí.

V zimě ale potřebuje sluneční paprsky mnohem více než v létě, a tudíž je vhodné ho umístit k oknu situovaném na jih.

Chrání proti hmyzu

Rýmovník vyniká úžasnou vůní, která ze všeho nejvíce připomíná kombinaci meduňky a máty. Pokud se vám zdá vzduch v pokoji trochu zatuchlý, tato rostlinka by vám měla pomoci s likvidací nepříjemných pachů.

Podmanivá vůně je sice sama o sobě velkým benefitem, ale ne jediným. Aroma pocházející z rostliny působí pozitivně na člověka, ovšem na různé nezvané návštěvníky z hmyzí říše má právě opačný vliv. Funguje jako skvělý odpuzovač komárů a dalšího hmyzu, který vám pije krev.

A to ať už doslova či přeneseně.

Žádoucí je dát občas pár lístku rýmovníku i do skříně s oblečením, kterému nejenže dokáže propůjčit své specifické aroma, ale zároveň působit protektivně proti molům.

Výrazné léčivé vlastnosti

Jak již bylo naznačeno na začátku, rýmovník je mimo jiné i léčivá bylinka, která dokáže pomoci s mnoha zdravotními neduhy, hlavně tedy spojených s nachlazením. Není vůbec divu, jelikož obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek jako jsou vonné silice a velké množství vitamínu A i C.

Ulevit od rýmy může i jednoduché rozmělnění lístku v prstech a následná inhalace. To dokáže často pročistit nos lépe než kdejaké speciální kapky z lékárny.

Největší zdravotní benefit ale budete mít z popíjení čaje.

K tomuto účelu je nejlépe použít buďto rýmovník citrónový nebo purpurový. Čaj, který z nich vytvoříte, funguje jako skvělý lék na potíže spojené se záněty horních cest dýchacích. Je ale prokázáno, že pravidelné popíjení těchto čajů může pozitivně ovlivnit i léčbu astmatu, vysokého krevního tlaku nebo problémy s trávením.

Je však nutno dodat, že by mělo jít vždy o léčbu podpůrnou, nikoliv základní.

Lidé, kteří mají problémy s akné nebo jiné kožní potíže mohou vyzkoušet rýmovník použít i jako hojivou mast. Působí také dobře i na lehké popáleniny. Uleví od bolesti a zároveň dokáže zmírnit i zánět. Proces hojení tak významným způsobem urychluje.

Čaj z rýmovníku – návod přípravy

Příprava čaje z rýmovníku je až dětsky jednoduchá. Je potřeba si nachystat všechny potřebné ingredience, a sice tři větší lístky rýmovníku, jeden litr vroucí vody a jednu vrchovatou polévkovou lžíci medu, pokud možno domácího.

Omýt

Lístky je potřeba před použitím omýt, následně rozmělnit, natrhat či nasekat a dát do konvice. Pouze tak docílíte dokonalého uvolnění silic a zároveň aromatické vůně.

Zchladit vařící vodu

Následně si uvařte vodu, kterou ale nechte chvíli vychladnout, a to kvůli medu. Ten by totiž po kontaktu s vroucí vodou ztratil cenné ozdravné látky. Voda by měla mít při zalití kolem 80 °C, ale nemusíte být kdovíjak přesní. Na konec nechte v konvici louhovat alespoň po dobu pěti až deseti minutu. Následně si můžete vzniklý čaj nalít a konzumovat ještě teplý.

Nepřevařit!

Je sice možné si ho následně i ohřívat, ale v takovém případě musíte hlídat, aby se nezačal vařit, jinak bude ztrácet vitamíny a nebude tak účinný. Proto se často doporučuje připravit si čaj na okamžitou konzumaci a následně si pak připravit zcela nový.

Pošli tento příspěvek svému blízkému