Sléváček

Sléváček je neskutečně užitečný výrobek, který slouží (jak název napovídá) k slévání čaje. Je to zpravidla nádoba (skleněná, keramická či porcelánová), do které se po nálevu slije čaj a až poté se z této nádoby s hubičkou či zobáčkem rozlévá do jednotlivých šálků pro čajomilce.

Proč se používá sléváček a nenalévá se přímo z konvičky? Protože mnohé čaje jsou velmi jemné a delikátní a náročné na načasování slévání čaje. Už 3 další vteřiny, které byste strávili postupným sléváním čaje mezi jednotlivé šálky, byste ovlivnili (třeba i negativně) jeho chuť, vůni, energii… Proto se čaj rychle sleje do 1 místa = sléváčku a až poté se rozlévá do šálků.

Také to, že se celá dávka čaje sleje najednou, zapříčiní to, že jednotlivé intenzity nálevu se smíchají v jednu vyrovnanou = při louhování čaje je nejsilnější výluh dole u lístků, takže při postupném rozlévání čaje by první šálky měly v sobě nejslabší nálev a zbylé šálky citelně silnější.

Pošli tento příspěvek svému blízkému