Wuyi čaje horem, dolem, pádem…

Když jste v některé z tradičních čajových oblastí, pijete pravděpodobně jen “jejich” čaj – ve Fénixu to byly (nečekaně) Fénixy, ve Wuyi pohoří zase Wuyi červeňáky či skalní oolongy.

My je milujeme, ale po dnešní 10 kusé serenádě skládající se z vysokých gradů v 2 čajovnách mi jde hlava kolem.

Vyšší třídy čajů k sobě táhnou i vyšší cenovky – paradoxně cenovka 6 000 元 (cca 24 000 Kč za 500 gramů) v sobě neukrývala pro mě moc velkou parádu – více mi chutnaly xkrát levnější sorty. Byly přímočařejší, méně kyselé, vybalancovanější = k téhle soutěžní krásce se budu muset jindy náročně propít…

Nakonec jsme náhodou narazili na jeden vymazlený obchod s konvičkami, kde jsme dostali přednášku o různých typech hlíny, jak se chovají, jak se s nimy pracuje = manžel prodavačky byl keramik – cenovky začínaly kolem 1 000 元 (cca 4 000 Kč).

Dostal jsem tip na kratší dokument právě o skalních Wuyi čajích – The Tea Culture of Wuyi Mountain na english.cntv.cn – mrkněte se pro pochopení tohoto svérázného místa pro pěstování čaje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pošli tento příspěvek svému blízkému