Gaiwan / Zhong

Gaiwan též kaj-wan, čcha wan nebo také čung, případně i zhong je tradiční součástí přípravy čaje, která vznikla v éře dynastie Ming.

Šlo o éru, kdy významného rozkvětu doznala produkce keramiky i porcelánu, což podnítilo i vznik této nádoby. Předchůdcem současného gaiwanu byla miska známá pod názvem chawan.

Jeho historie

Gaiwan se začal uplatňovat v době, kdy se při konzumaci čaje začaly místo prášku preferovat lístky. Jde o šálek, který slouží k louhování čajových lístků a zároveň k jeho konzumaci. Tvořen je miskou a pokličkou, později se stal součástí sady ještě podšálek.

Tato nádoba se hodí primárně pro jemné čaje, tedy pro ten bílý a zelený.

Čím se liší

Typickou vlastností této nádoby je schopnost snadno odvádět teplo. Způsobeno je to jejím tvarem, ve směru ode dna se rozšiřuje.

Navíc díky misce nepotřebujete na slévání čaje sítko. Poklička, která je součástí sady, na šálek nesedí úplně přesně. Vzniká mezera umožňuje právě slévání čaje.

Odtud i název gaiwan, doslovně přeložitelný jako gai (přiklopená) a wan (miska).

Velikost gaiwanu

Velikost gaiwanu je určena pro jednoho člověka, u těch současných to bývá kolem 100 ml. Snadno si tak díky němu můžete připravit čaj podle svého vkusu, včetně teploty vody a síly nálevu.

Vyrábí se z různých materiálů, může to být porcelán i sklo, případně keramika nebo yixingska kamenina. Nádoba se snadno čistí, aroma čaje se ani při přípravě různých druhů nežádoucím způsobem nemísí.

Gaiwan / Zhong

Gaiwan tiež kaj-wan, cha wan alebo tiež zhong je tradičná súčasť prípravy čaju, ktorá vznikla za dynastie Ming.

Bolo to obdobie rozkvetu výroby keramiky a porcelánu, čo podnietilo vznik tejto nádoby. Predchodcom dnešného gaiwanu bola miska známa ako chawan.

Jeho história

Gaiwan sa začal používať v čase, keď sa pri konzumácii čaju začali uprednostňovať listy pred práškom. Je to šálka, ktorá sa používa na namáčanie čajových lístkov a zároveň na ich konzumáciu. Skladá sa z misky a pokrievky, neskôr sa súčasťou súpravy stal aj tanier.

Táto nádoba je vhodná predovšetkým na jemné čaje, t. j. biele a zelené čaje.

Čím sa líšia

Typickou vlastnosťou tejto nádoby je jej schopnosť ľahko odvádzať teplo. Je to spôsobené jeho tvarom, ktorý sa rozširuje smerom zdola.

Na zalievanie čaju nie je potrebné sitko. Veko, ktoré sa dodáva so súpravou, nepasuje presne na pohár. Vytvorí sa medzera, ktorá umožní, aby sa čaj jednoducho vylial.

Odtiaľ pochádza názov gaiwan, ktorý sa dá doslova preložiť ako gai (zakrytý) a wan (miska).

Veľkosť gaiwanu

Veľkosť gaiwanu je pre jednu osobu, súčasné sú okolo 100 ml. Umožňuje jednoduchú prípravu čaju podľa vašej chuti vrátane teploty vody a sily nálevu.

Vyrába sa z rôznych materiálov, môže to byť porcelán alebo sklo, keramika alebo kamenina yixing. Nádoba sa ľahko čistí, aróma čaju sa nežiaduco nemieša ani pri príprave rôznych druhov.