Broken Orange Pekoe (BOE)

Broken orange pekoe je stupeň hodnocení čaje, který určuje jeho kvalitu. Broken znamená, že se jedná o čaj zlomkový, tedy tvořený rozlámanými lístky čaje.

Výhodou těchto kousků je rychlejší louhování, někteří milovníci čajů je však nemají příliš v oblibě.

Orange pekoe je základní termín, se kterým se v hodnocení kvality čajů setkáme. Čajové názvosloví může pak dalšími výrazy přidávanými k tomuto označení charakteristiku konkrétního výrobku ještě upřesňovat.

Termín orange pekoe se používá typicky u černých čajů (případně i červených) ze Srí Lanky a Indie, a to i přesto, že samotný výraz má údajně původ v Číně.

Pokud se na čaji dočteme pouze to, že se jedná o čaj orange pekoe bez dalších dodatků, víme, že se do něj sbírá pupen a první dva lístky.

Pupeny neboli tipsy jsou stříbřitě ochmýřené lístky. V takovémto čaji je obsaženo jen minimum řapíků a mnoho drobných lístků, které jsou dobře svinuty.

Protože se sbírají svrchní čajové lístky, které jsou nejmladší, jsou zároveň i bohaté na cenné látky. Díky tomu je možné vyprodukovat zvláště kvalitní čaj.

Lze říci, že takto označený čaj je produktem dobré úrovně, byť se jedná ten o zlomkový.

Broken Orange Pekoe (BOE)

Broken orange pekoe is the grade of tea rating that determines its quality. Broken means that it is a broken tea, i.e. made up of broken tea leaves.

The advantage of these pieces is faster infusion, but some tea lovers are not too fond of them.

Orange pekoe is a basic term we encounter in evaluating the quality of teas. The tea nomenclature may then further refine the characteristics of a particular product by adding other terms to this designation.

The term orange pekoe is typically used for black teas (or even red teas) from Sri Lanka and India, even though the term itself is said to have originated in China.

If all we read on the tea is that it is orange pekoe tea with no other additions, we know that the bud and first two leaves are picked for it.

The buds, or tips, are the silvery, downy leaves. Such tea contains a minimum of petioles and many tiny leaves that are well rolled.

Because the top tea leaves are picked when they are youngest, they are also rich in valuable substances. This makes it possible to produce a particularly high quality tea.

It can be said that a tea labelled as such is a product of good quality, even if it is a fractional one.

Broken Orange Pekoe (BOE)

Zlomený čaj orange pekoe je stupeň hodnotenia čaju, ktorý určuje jeho kvalitu. Zlomený znamená, že ide o zlomený čaj, t. j. zložený zo zlomených čajových lístkov.

Výhodou týchto kúskov je rýchlejší nálev, ale niektorí milovníci čaju ich nemajú príliš v obľube.

Orange pekoe je základný pojem, s ktorým sa stretávame pri hodnotení kvality čajov. Čajové názvoslovie potom môže ďalej spresniť vlastnosti konkrétneho výrobku pridaním ďalších výrazov k tomuto označeniu.

Termín orange pekoe sa zvyčajne používa pre čierne čaje (alebo aj červené čaje) zo Srí Lanky a Indie, hoci samotný termín údajne pochádza z Číny.

Ak sa na čaji dočítame len to, že ide o čaj orange pekoe bez ďalších prídavkov, vieme, že sa naň zbiera púčik a prvé dva lístky.

Pupene alebo špičky sú strieborné, chmýristé listy. Takýto čaj obsahuje minimum stopiek a veľa drobných lístkov, ktoré sú dobre zvinuté.

Ak sa najlepšie čajové lístky zbierajú, keď sú najmladšie, sú tiež bohaté na cenné látky. To umožňuje vyrábať mimoriadne kvalitný čaj.

Možno povedať, že takto označený čaj je produktom dobrej kvality, aj keď je zlomkový.