Broken orange pekoe fannings je tzv. stupněm klasifikace čajového listu. Jde tedy o označení určující kvalitu čaje. Používá se u čajů černých, eventuálně též červených.
Orange pekoe je základním termínem, který vysvětluje, co se vlastně do čaje dává. V tomto případě se nejčastěji jedná o pupeny a dva čajové lístky.
Z pohledu kvality čaje jsou stěžejní právě pupeny, které jsou na rostlině nejmladší, proto jsou i nejkvalitnější. Jinak se jim říká i tipsy.
K němu se pak přidávají i další označení, jež nám mohou napovědět, jaký čaj bude.
Termín fannings pak upozorňuje na čaj drťovitý. Výsledný čaj tedy obsahuje drobné částečky čaje, které jsou bez přítomnosti tipsů (pupenů).
Ve výsledku tak dostaneme čaj, který je tmavý a co do chuti silný. Čaje se dokáží rychle vylouhovat a typická je pro ně i značná vydatnost.