Kalabasa

Kalabasa je nádoba, která slouží ke konzumaci právě Maté. K pití Maté se váže také předešlé téma – kovová tyčinka Bombilla.

Její materiály

Kalabasy s vyrábí  především z tykve, ale není to podmínkou. Kalabasy, které jsou vyrobeny například z:

  • dřeva či
  • keramiky, jsou považovány za výrobky, které mají dlouhou životnost. 

Rituál iniciace

Mezi činnost, kterou byste neměli vynechat při nákupu Kalabasy je, abyste provedli takzvaný iniciační rituál. Díky němu se zbavíte různých zbytků dužiny. Pokud tuto činnost provedete, dokážete tak připravit nápoj, který bude mít žádoucí chuť. 

Důležité je, aby kalabasa neplesnivěla, ji nejméně jednou za 2 dny dopřát trochu odpočinku.

Plesnivění pak poznáte podle tmavě černého povlaku nebo houbové vůně. 

Původ

Dříve byla kalabasa používána jako nádoba na vodu. Vše vzniká v Jižní Americe, podobně jako Bombilla. Kalabasa hrála důležitou roli při rituálech místních domorodců.

V 17. století začala Jižní Amerika vyvážet kalabasy do Evropy.

Výrobky se pak začaly zdobit různými drahými kovy či různými vyřezanými materiály. Země, které se později zaměřovaly na jejich výrobu, byly Německo a Francie. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pošli tento příspěvek svému blízkému