Bombilla

Bombilla je taková kovová trubička, která se využívá k pití maté. Maté je silně povzbuzující nápoj z Jižní Ameriky. Je připravován z lístků cesmíny paraguayské.

Jedná se o stálezelený, asi 15 m vysoký strom, který je rozšířený na území Brazílie, Chile, Paraguaye, Uruguaye, ale především na území Argentiny. V Argentině je totiž Maté považováno za národní nápoj. Můžete slyšet i názvy jako je slámka nebo brčko.

Bombilla se skládá ze tří částí

A to: 

  1. špičky (též zvané jako náustek), 
  2. dlouhého krčku 
  3. sítka

Ornamenty

Bombilla, nebo spíše právě její krček, bývá zdoben různými ornamenty. Ozdoby mají také svůj úkol, tedy tu nejsou jen tak pro nic za nic. Mají:

  • chránit ruku, která trubičky drží, před spálením
  • zesilovat spoj konce náustku a začátku krčku

Sítko

Sítko, které na bombille najdeme, slouží pro přecezení lístků a k drcení maté. No a spodní část se sítkem je po většinu času používána jako čistič nádobky po dobití nápoje. Bombilla se nejčastěji vyrábí z bambusu, nerezu, alpaky či nového stříbra, které je známo spíše jako argentan.

Tvar a rozměry mohou být rozdílné, záleží to především na tom, z čeho je produkt vyrobený.

Kvalita výrobku výrazně ovlivňuje to, jaký z nápoje budete mít prožitek. Mezi nejlepší možnosti patří rozkládací Bombilla, kterou díky tomu, že ji můžete rozložit, dokážete snadno vyčistit. Kulatý a zploštělý tvar sítka zase napomáhá tomu, abyste lépe odfiltrovali prach. Umožní také lepší manipulaci při přípravě nápoje. 

Jak už jsme si dnes říkali, začátek krčku Bombilly je často zdobený ornamenty.

Každý výrobce dbá na to, aby od něj výrobek odcházel v dostatečné vznešenosti a aby se prožitek z pití nápoje pro následujícího majitele stal opravdovým skvostem. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Bombilla

Bombilla je kovová trubička, ktorá sa používa na pitie maté. Maté je vysoko povzbudzujúci nápoj z Južnej Ameriky. Pripravuje sa z listov cesmíny paraguajskej.

Je to vždyzelený strom vysoký asi 15 m, ktorý je rozšírený v Brazílii, Čile, Paraguaji, Uruguaji, ale najmä v Argentíne. V Argentíne sa Maté považuje za národný nápoj. Môžete tiež počuť názvy ako slama alebo slamka.

Bombilla sa skladá z troch častí

A to: 

  1. hroty (známe aj ako náustok), 
  2. dlhý krk 
  3. sieťka

Ozdoby

Bombillu, alebo skôr jej krk, zdobia rôzne ornamenty. Ozdoby majú tiež svoj účel, takže tam nie sú zbytočne. Majú:

  • chráňte ruku, ktorá drží rúrky, pred popálením
  • posilnite spoj medzi koncom náustka a začiatkom hrdla
.

Screen

Sitko na bombille sa používa na cedenie listov a drvenie maté. A spodná časť so sitkom sa väčšinou používa ako čistič nádoby po naplnení nápoja. Bombilla sa najčastejšie vyrába z bambusu, nehrdzavejúcej ocele, alpaky alebo nového striebra, ktoré je známejšie ako argentínske.

Tvar a veľkosť sa môžu líšiť predovšetkým v závislosti od toho, z čoho je výrobok vyrobený.

Kvalita výrobku výrazne ovplyvňuje to, ako sa vám bude nápoj páčiť. Jednou z najlepších možností je skladacia Bombilla, ktorú môžete ľahko rozložiť a vyčistiť. Okrúhly a sploštený tvar sitka zasa pomáha lepšie odfiltrovať prach. Umožní tiež lepšiu manipuláciu pri príprave nápoja. 

Ako sme si dnes povedali, začiatok krku Bombilly je často zdobený ornamentmi.

Každý výrobca dbá na to, aby ho výrobok opúšťal v dostatočne vznešenom stave, aby bol zážitok z pitia nápoja pre ďalšieho majiteľa skutočným skvostom. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *