Bombilla je taková kovová trubička, která se využívá k pití maté. Maté je silně povzbuzující nápoj z Jižní Ameriky. Je připravován z lístků cesmíny paraguayské.
Jedná se o stálezelený, asi 15 m vysoký strom, který je rozšířený na území Brazílie, Chile, Paraguaye, Uruguaye, ale především na území Argentiny. V Argentině je totiž Maté považováno za národní nápoj. Můžete slyšet i názvy jako je slámka nebo brčko.
Kapitoly
Bombilla se skládá ze tří částí
A to:
- špičky (též zvané jako náustek),
- dlouhého krčku
- sítka
Ornamenty
Bombilla, nebo spíše právě její krček, bývá zdoben různými ornamenty. Ozdoby mají také svůj úkol, tedy tu nejsou jen tak pro nic za nic. Mají:
- chránit ruku, která trubičky drží, před spálením
- zesilovat spoj konce náustku a začátku krčku
Sítko
Sítko, které na bombille najdeme, slouží pro přecezení lístků a k drcení maté. No a spodní část se sítkem je po většinu času používána jako čistič nádobky po dobití nápoje. Bombilla se nejčastěji vyrábí z bambusu, nerezu, alpaky či nového stříbra, které je známo spíše jako argentan.
Tvar a rozměry mohou být rozdílné, záleží to především na tom, z čeho je produkt vyrobený.
Kvalita výrobku výrazně ovlivňuje to, jaký z nápoje budete mít prožitek. Mezi nejlepší možnosti patří rozkládací Bombilla, kterou díky tomu, že ji můžete rozložit, dokážete snadno vyčistit. Kulatý a zploštělý tvar sítka zase napomáhá tomu, abyste lépe odfiltrovali prach. Umožní také lepší manipulaci při přípravě nápoje.
Jak už jsme si dnes říkali, začátek krčku Bombilly je často zdobený ornamenty.
Každý výrobce dbá na to, aby od něj výrobek odcházel v dostatečné vznešenosti a aby se prožitek z pití nápoje pro následujícího majitele stal opravdovým skvostem.