Yerba maté čaj

Nápoj zvaný Yerba maté pochází z Jižní Ameriky. Technicky vzato se ovšem nejedná o klasický čaj. Maté se připravuje z rostliny zvané Cesmína Paraguayská, což je keř nebo spíše nízký strom dorůstající výšky až 10 metrů. Yerba maté se tedy nevyrábí z listů klasického čajovníku.

I příprava Yerba maté pro prodej v podobě posilujícího nápoje se poněkud odlišuje od výroby čaje. Sbírají se nejen listy, nýbrž i části stonků a většina balených maté obsahuje i prachovou složku, která po zalití vystoupí na hladinu.

Letmý pohled na nabídku obchodů ukáže, že existuje několik desítek, možná stovek druhů maté, přičemž každé z nich má trochu odlišnou barvu, hrubost i chuť.

Netradiční příprava

To souvisí právě s velmi specifickou přípravou, která spočívá nejen v sušení ale například i v uzení. Maté se suší poměrně krátce a za použití vyšších teplot, k fermentaci většinou dochází jen částečně.

Proto na trhu můžete najít zelené maté s velmi jemnou chutí.

Mezi jihoameričany jsou ale nejvíce oblíbené “uzené” varianty, tedy maté silně zpracované i kouřem. Chuť i vůně takového nápoje někdy připomíná tabák, což mnohé zájemce o tento nápoj odradí. Část lidí si ale Yerba maté velmi oblíbí pro specifickou chuť i pro jeho užitečné vlastnosti.

Prospěšné vlastnosti Yerba maté

Yerba maté je nápoj, který obsahuje spoustu prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví.

  • Dodává energii – obsahuje matein (varianta kofeinu), který nezpůsobuje takový příval sil jako kofein u kávy, má ale výrazně dlouhodobý účinek bez prudkého spadu energie na konci.
  • Uklidňuje psychiku – blahodárně působí na centrální nervovou soustavu a normalizuje biorytmus. Narozdíl od kávy přispívá k stabilizaci spánkového režimu.
  • Zlepšuje imunitu organismu a zbavuje toxinů – Yerba maté je plné vitamínů a antioxidantů. Je vhodné pro pravidelnou očistu organismu například od těžkých kovů, které pomáhá vyvádět z organismu
  • V menších dávkách podporuje zdraví srdce a cév
  • Pomáhá zhubnout – stejně jako káva, i Yerba maté pomáhá nastartovat spalování a urychluje metabolismus. Zároveň pomáhá zbavit se nadměrné chuti k jídlu.
  • V Jižní Americe věří, že pomáhá v boji proti bakteriím a často ho užívají jako podpůrný prostředek během nemoci
  • Podporuje fungování žaludku a střev. Urychluje látkovou výměnu a pomáhá čistit střeva.
  • Domorodci v Jižní Americe věří, že zvyšuje potenci a radost ze života.

Jak správně připravit Yerba maté

Domácí příprava Yerba maté není vůbec složitá. Je však potřeba dodržet několik základních doporučení abyste si nápoj chuťově užili a zároveň maximálně využili všechny jeho prospěšné vlastnosti, které tento unikátní nápoj nabízí.

V Jižní Americe mají k přípravě Yerba maté poněkud svérázný přístup, který je daný tím, že Yerba maté pijí v podstatě od rána do večera. Tradiční nádobou přípravu Yerba maté je tzv. Kalabasa, kterou si můžete pořídit i v Česku. Kalabasa je tradičně vyráběná z malé vydlabané tykve. V dnešní době se již používají samozřejmě i varianty z keramiky a jiných materiálů.

Stačí vám i běžný hrneček

Můžete samozřejmě použít i běžný hrnek. Na kvalitu nápoje nemá použité nádobí nijak zásadní vliv.
Jihoameričané si však dopřávají opravdu silné dávky Yerba maté, kdy naplní kalabasu minimálně ze dvou třetin a až poté zalijí takto napěchovanou nádobku trochou vody. Začínající uživatel Yerba Maté by ale měl začít s výrazně menší dávkou.

Yerba maté nikdy nepřipravujeme vařící vodou – vhodná teplota je maximálně 75 ° C.

Při vyšší teplotě zničíte všechny vitamíny a prospěšné látky, které Yerba maté obsahuje.

Existuje i studená varianta Terere – místní ji připravují například s mátou nebo ovocnými šťávami. Doba přípravy činí několik hodiny. Poté je možné Terere podávat například s ledem

Bez bombilly to nejde

Hlavní specifikum pití Yerba maté je typická bombilla. Na první pohled vypadá jako brčko. Na konci však najdete jakési sítko, které pití nápoje usnadňuje

Pít Yerba maté jako čaj je totiž v podstatě nemožné.

Jedinou výjimkou je maté v klasických čajových pytlících, které však obsahuje jen velmi malé množství nápoje a cenově vychází výrazně dráž než sypané Yerba maté ve větším balení (standardně se prodává balení 500 gramů).

Při pití maté bez bombilly musíte neustále bojovat s drobnými kousky lístků a stonků, které kazí požitek z nápoje. Bombilla vám naopak umožní plně vychutnávat maté všech druhů i hrubostí.

Na co si dát pozor při pití a přípravě

Yerba maté nikdy nepřipravujte vařící vodou a nikdy nepijte při teplotě vyšší než 75 ° C. Nejenže se připravíte o nejcennější antioxidanty a vitamíny ale zároveň se vystavujete riziku.

Stejně jako vařící káva a jiné nápoje o vysoké teplotě i vařící Yerba maté může přispívat ke vzniku karcinomu jícnu a trávicího traktu.

Yerba maté taktéž není příliš vhodné pro osoby s vysokým tlakem či jiným onemocněním srdce a oběhového systému.

Pošli tento příspěvek svému blízkému