Nacume / natsume

Termínem nacume nebo natsume se označuje dóza na práškový čaj (typicky japonská Matcha), která se používá při přípravě usuča. Dóza na práškový čaj používaná při přípravě koiči se nazývá čaire.

Jde o menší nádobku s plochým víčkem a kulatým dnem. Svůj název tato nádoba dostala na základě podobnosti s ovocem natume, tedy plodů cicimka datlového (čínské červené datle). Většinou se vyrábí z lakovaného nebo neopracovaného dřeva.

Miska slouží především ke krátkodobému uchovávání matcha čaje.

Jde o nedílnou součást tradičního čajového obřadu, kterému především dodává výraznější estetický účinek a působí jako jakýsi obohacující prvek.

Díky pevnému víčku ji využijete stejně tak i pro praktické uchovávání čaje  na cestách. K trvalému skladování se však tato dóza nedoporučuje používat.

Vhodnější je pro tyto případy mít připravenou uzavíratelnou nerezovou dózu, případně nádobu s vnitřním plastovým uzávěrem.

Pošli tento příspěvek svému blízkému