Zázvorový čaj

Zázvor je rostlina pocházející z Asie, kterou byste určitě měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahuje mnoho látek prospěšných pro lidské zdraví.

Co to je a jak se pěstuje

Zázvor lékařský je rostlina jejímž domovem je Asie. Používají se kořeny, které jsou velmi dužnaté a mají žlutou až oranžovou barvu. Jejich chuť je velmi ostrá a jsou silně voňavé. Proto se zázvor stal neoddělitelnou součástí asijské i indické kuchyně. Stejně jako kurkuma.

Používá se zde přes 4000 let a účelně pěstuje na farmách i malých soukromých zahrádkách.

Má květy žluté barvy a oddenek rostliny se suší, kanduje, rozemílá na prášek i vaří pokrájený ve velkých kusech.

Je to teplomilná rostlina a venku u nás nejde pěstovat. Ale můžete si ji napěstovat doma v teple v květináči. Stačí najít hlízy, které mají několik zelených oček, ze kterých vyroste stonek. Pozor však na přelití. Zázvor vyžaduje mírnou zálivku, aby nezačal hnít.

Jak pít zázvorový čaj

Zázvorový čaj je návykový, proto by se neměl pít pravidelně, ale jen při zdravotních obtížích či občas na chuť. Nejlépe je pít jej při chřipce a nachlazení nebo jako léčivý čaj na žaludeční potíže. Připravit si čaj můžete ze zázvoru sušeného, který se prodává v nálevových sáčcích nebo jako koření.

Nejlepší a nejsilnější je zázvorový čaj z čerstvých oddenků, které jsou k dostání v obchodech mezi zeleninou.

Ty se nakrájí nebo nastrouhají a uvaří. Před přípravou by se měl oloupat z kůry. Při strouhání se čaj lépe vylouhuje a nemusí v nálevu ležet tak dlouho, jako zázvor krájený.

Sladí se cukrem nebo sirupem a přidává se do něj citron. Nejlépe však chutná samotný, má příjemnou štiplavou chuť, která lehce pálí na patře a svěží vůni. Zázvorový čaj prohřívá tělo a jeho vůně působí aromaterapeuticky.

Nejznámější recepty a návody na přípravu

Nejčastější způsob přípravy zázvorového čaje je vařit jej čerstvý. Nastrouhejte si na jemno přibližně lžičku zázvoru a uvařte jej ve vodě. Nechte zázvor louhovat 5 – 10 minut a poté sceďte. Vylouhovaný zázvor nevyhazujte, můžete si jej opražit v cukru a nechat usušit.

Tak vytvoříte kandovaný zázvor, který je velmi účinný a rychlý pomocník při žaludečních nevolnostech.

Čaj doslaďte medem. Zázvor se může přidávat i do pečených čajů nebo jej připravovat se skořicí. Výborný je také jak ledový čaj, v letních měsících, kdy je velké horko. Ze zázvoru se vyrábí také velmi osvěžující a populární zázvorové pivo, které je oblíbené převážně v anglosaských zemích.

Zázvorová limonáda s pomerančem nebo jinými druhy ovoce je velmi rychle připravený nápoj, po kterém můžete sáhnout kdykoliv.

Zázvor bývá často kombinován i s rakytníkem nebo šípky, které mají silné účinky proti zimnímu nachlazení a zánětům mandlí či krku.

Zdravotní benefity

Léčivé účinky zázvoru jsou přímo zázračné. Je velmi účinný v boji proti nachlazení a chřipce. Obsahuje vitamin C, niacin, vitamin E a kyselinu pantothenovou. Má mnoho flavonoidů, saponinů a taninů. Vyznačuje se rovněž esenciálními kyselinami. Ze zázvoru se dělají esenciální oleje, které slouží jako aromaterapie a k masážím na bolavé svaly i klouby.

Prohřívá tělo, jak zvenku, tak také zevnitř při pití čaje či konzumaci jídel s jeho obsahem.

Zázvor si můžete dát také do vany, avšak místo nálevu se doporučuje spíše použití oleje. Je velmi prospěšný pro pokožku, má antiseptické účinky, čistí, zklidňuje a omlazuje. Léčí lupenku a ekzémy. Je silným antioxidantem, který brání volným radikálům a posiluje imunitní systém.

Zázvorový čaj je skvělý při nevolnostech a slabosti žaludku. Vyrovnává žaludeční kyseliny a zabraňuje zvracení. Můžete jej užívat i na lodi, kde neustálé houpání některým lidem příliš nesvědčí nebo ve velkých výškách.

Nejen pro orgány

Používá se proti padání vlasů, posiluje je a vyživuje. Zabraňuje odlamování a padání konečků. Ze zázvoru a medu si můžete udělat léčivý zábal na hlavu.

Pomáhá i při bolestech hlavy a migréně. Upravuje kardiovaskulární systém a je velmi účinný při dietě. Nastartuje váš organismus na hubnutí a zabrání nevolnostem. Snižuje cholesterol a má močopudné účinky. Dá se pít při zánětech močového měchýře, ale s mírou, mohl by zhoršovat pálení při močení. Snižuje srážlivost krve a tiší bolesti svalů i kloubů.

Pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi a působí antibakteriálně.

Podporuje paměť a dobrý zrak, je účinný proti Alzheimrově chorobě a ulevuje od depresí i duševních potíží. Urychluje metabolismus a působí proti stárnutí buněk.

Obsah taninu v zázvorovém čaji působí povzbudivě a prohřátí organismu zvyšuje jeho pohyblivost při fyzické aktivitě. Dělají se také obklady z nastrouhaného zázvoru na bolavá kolena či svaly. Při nachlazení podporuje proces pocení a ulevuje od horečky.

Pošli tento příspěvek svému blízkému