Sypaný čaj

Čaj patří mezi nejpopulárnější nápoje a pije se v podstatě po celém světě, i když dnes se pod názvem čaj objevuje i řada výrobků, které s čajovníkem nemají nic společného.

Sypaný čaj pijeme už tisíce let

V tomto textu se nebudeme věnovat ani ovocným, ani bylinným čajům, ale pouze originálním čajům, které získáváme buď z čajovníku čínského (Camellia sinensis), nebo čajovníku assamského (Camellia sinensis var. Assamica).

Zajímavostí je, že do stejné čeledi čajovníkovitých patří květiny kamélie a rod s botanickým názvem Camellia, kam čajovníky patří, získal své jméno díky českému botanikovi. Byl to také misionář a člen jezuitského řádu a jmenoval se Georg Joseph Kamel.

Kde se čaj pěstuje

Oba druhy čajovníku jsou stálezelené rostliny, které se původně vyskytovaly na hranicích Číny a Indie. Přirozeně dorůstá výšky 5 až 15 m, ale může být i vyšší. Při zemědělském pěstování se ale rostliny udržují ve výšce kolem metru, aby se z nich mohly snáze sklízet čajové lístky.

Čajové plantáže znáte určitě aspoň z fotografií.

Pěstují se v typických dlouhých pásech a před první sklizní rostou nejméně 3 až 4 roky. Čajovník je připraven dávat čajové lístky po desítky let, ale na některých místech jsou čajovníky staré i 100 let.  Čaj je dnes pěstován v mnoha zemích světa v tropickém a subtropickém pásmu.

Wuyi

Ássamskému čaji se nejlépe daří v teplejších oblastech a v nížinách, čínský snese i chladnější podnebí. Dnes už ale existuje celá řada hybridů.

Čajovníky se pěstují v nadmořské výšce od nuly do 2,5 tisíce metrů, přičemž čím vyšší nadmořská výška, tím kvalitnější čaj.

Tradiční producenti čaje jsou z Asie – Čína, Indie, Srí Lanka, Tchaj-wan, Japonsko, Indonésie, Pákistán, Írán, Nepál, Bangladéš.

Ale čaj se pěstuje i mimo Asii, například v Austrálii, Argentině, Tanzanii, Ugandě, Burundi, Keni a v dalších zemích. Sběr lístků probíhá několikrát ročně, přičemž je vždy přesně předepsáno, kterou část čajovníku smí sběrači uštípnout. Čím mladší jsou lístky, tím vyšší je cena čaje.

Druhy čaje
I když si mnoho lidí domnívá, že černý, bílý a zelený čaj nepocházejí ze stejné rostliny, opak je pravdou. Chuť, barvu i další vlastnosti jednotlivé druhy čaje získávají podle způsobu zpracování čajových lístků a také podle jejich stáří. Součástí zpracování sklízených čajových lístků je zavadnutí, svinování, fermentace a sušení.

Černý čaj se fermentuje při teplotě kolem 30 °C a vysoké vlhkosti.

Vlivem oxidace se změní barva lístků ze zelené na černou a čaj získá odlišnou chuť a vůni. Nálev vyrobený louhováním lístků černého čaje je zlatavý až hnědý. Černých čajů je řada druhů podle místa původu a dalšího zpracování.

Kromě jedno druhových čajů se tak prodávají čajové směsi několika různých odrůd, čaje ochucené i čaje aromatizované. Ochutit či aromatizovat čaje lze kořením, ovocem, karamelem, alkoholem a dalšími voňavými ingrediencemi. Mezi aromatizované čaje tak patří například populární Earl Grey, který svou vůni a chuť získává díky bergamotu.

I bez fermentace

Zelený čaj neprochází fermentací, případně jen velmi malou. Aby se jí zabránilo, jsou čajové lístky zahřáty párou, nebo velkých pánvích a celkové zpracování trvá pouhých několik dní. Díky tomu zůstanou lístky zelené a nálev čaje je světle žlutý až žlutozelený.

Tak se čaj pil původně v Číně i Indii už před 5 tisíci lety, fermentované varianty čaje jsou mnohem mladší, jen několik set let.

Bílé čaje se získávají z nejmladších lístků a ještě nerozvinutých ochmýřených pupenů bílé barvy. Oxidace je u bílého čaje velmi jemná a přirozená. Dochází k ní během zavadání čajových lístků. Zoxidované části lístku jsou nahnědlé, zbytek je zelený.

Čajovníky určené pro pěstování bílého čaje jsou někdy pěstují dokonce ve stínu, aby se omezilo množství chlorofylu v listech (zelený pigment).

Co je to sypaný čaj?

Sypaný čaj je čaj v podobě, jakou lidstvo zná už tisíce let. Jsou to čajové lístky zpracovanée různými typy fermentace, ale vždy se jedná o výsledek ručního sběru se zachovalými lístky nebo jejich částmi.

Kvalitní sypaný čaj není z lístků, které otrhal kombajn, a nikdy se nejedná o čajový prach, který je v průmyslových potravinářských provozech sypán do čajových sáčků, ale o skutečné lístky. Kvalita sypaného čaje je tak podstatně vyšší než u čaje sáčkového.

Právě sypaný čaj si připravují při čajových obřadech třeba v Číně nebo Japonsku.

Pro kvalitní výsledek je třeba sypaný čaj připravovat doporučeným způsobem. To platí jak pro teplotu vody, kterou jsou čajové lístky zalévány, a délku louhování, tak i pro vhodné nádoby (porcelán, keramika, sklo), v kterých čaj servírujeme.

Sypané čaje se prodávají buď na váhu, nebo v originálních, převážně kovových dózách, které dokonale uchovají to správné čajové aroma a delikátní chuť.

Čaj pomáhá

Čaj je nejen skvělým povzbuzujícím prostředkem, ale pomáhá také při nachlazení a zelený se doporučuje také jako vhodný nápoj při hubnutí. Vychutnat si šálek kvalitního čaje může být i skvělým způsobem, jak si zlepšit psychickou pohodu.

Sypaný čaj

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov a pije sa na celom svete, hoci dnes sa pod názvom čaj objavuje aj mnoho výrobkov, ktoré s čajovníkom nemajú nič spoločné.

Čaj pijeme už tisícky rokov

V tomto texte sa nebudeme zaoberať ovocnými ani bylinnými čajmi, ale len originálnymi čajmi, ktoré sa získavajú buď z čajovníka čínskeho (Camellia sinensis), alebo z čajovníka assámskeho (Camellia sinensis var. Assamica).

Je zaujímavé, že kvety kamélie patria do rovnakej čeľade čajovníkov a rod s botanickým názvom Camellia, do ktorého čajovníky patria, dostal svoje meno vďaka českému botanikovi. Bol tiež misionárom a členom jezuitského rádu a volal sa Georg Joseph Kamel.

Kde sa čaj pestuje

Oba druhy čajovníka sú vždyzelené rastliny, ktoré sa pôvodne vyskytovali na hraniciach Číny a Indie. Prirodzene dorastá do výšky 5 až 15 metrov, ale môže byť aj vyšší. Pri poľnohospodárskom pestovaní sa však rastliny udržiavajú vo výške približne jedného metra, aby sa z nich dali ľahšie zbierať čajové lístky.

Čajové plantáže určite poznáte aspoň z fotografií.

Pestujú sa v typických dlhých pásoch a pred prvým zberom rastú najmenej 3 až 4 roky. Čajovník je pripravený produkovať čajové lístky celé desaťročia, ale na niektorých miestach majú čajovníky aj 100 rokov. V súčasnosti sa čaj pestuje v mnohých krajinách sveta v trópoch a subtrópoch.

Wuyi

Čaju Assam sa najlepšie darí v teplejších oblastiach a nížinách, čínsky čaj znáša chladnejšie podnebie. V súčasnosti však existuje viacero hybridov.

Čajovníky sa pestujú v nadmorskej výške od 0 do 2 500 metrov, pričom čím vyššia je nadmorská výška, tým je čaj kvalitnejší.

Tradiční výrobcovia čaju pochádzajú z Azie – Číny, Indie, Srí Lanky, Taiwanu, Japonska, Indonézie, Pakistanu, Iránu, Nepálu, Bangladéša.

Čaj sa však pestuje aj mimo Ázie, napríklad v Austrálii, Argentíne, Tanzánii, Ugande, Burundi, Keni a ďalších krajinách. Lístky sa zbierajú niekoľkokrát do roka a vždy je presne predpísané, ktorú časť čajovníka môžu zberači odštipnúť. Čím mladšie sú lístky, tým vyššia je cena čaju.

Ostatné čaje
Hoci sa mnoho ľudí domnieva, že čierny, biely a zelený čaj nepochádzajú z tej istej rastliny, opak je pravdou. Chuť, farba a ďalšie vlastnosti jednotlivých druhov čaju závisia od spôsobu spracovania čajových lístkov a tiež od ich veku. Spracovanie zozbieraných čajových lístkov zahŕňa zvliekanie, valcovanie, fermentáciu a sušenie.

Čierny čaj sa fermentuje pri teplote približne 30 °C a vysokej vlhkosti.

V dôsledku oxidácie sa farba lístkov mení zo zelenej na čiernu, čím čaj získava inú chuť a vôňu. Nálev, ktorý vznikne namáčaním listov čierneho čaju, je zlatistý až hnedý. Existuje mnoho druhov čiernych čajov v závislosti od miesta pôvodu a ďalšieho spracovania.

Okrem jednotlivých čajov sa predávajú aj čajové zmesi viacerých druhov, ochutené čaje a aromatizované čaje. Ochutené alebo ochutené čaje môžu byť ochutené korením, ovocím, karamelom, alkoholom a inými voňavými zložkami. Medzi ochutené čaje patrí napríklad obľúbený Earl Grey, ktorého vôňa a chuť pochádza z bergamotu.

A bez fermentácie

Zelený čaj prechádza len malou alebo žiadnou fermentáciou. Aby sa tomu zabránilo, čajové lístky sa zahrievajú v pare alebo na veľkých panviciach a celkové spracovanie trvá len niekoľko dní. Vďaka tomu zostanú lístky zelené a čajový nálev svetložltý až žltozelený.

Takto sa čaj pôvodne pil v Číne aj Indii pred 5000 rokmi; fermentované verzie čaju sú oveľa mladšie, staré len niekoľko stoviek rokov.

Biele čaje sa získavajú z najmladších listov a ešte nevyvinutých rozstrapatených bielych púčikov. Oxidácia je v bielom čaji veľmi jemná a prirodzená. Dochádza k nemu počas opadávania čajových lístkov. Oxidované časti listu sú hnedasté, zvyšok je zelený.

Čajové rastliny určené na pestovanie bieleho čaju sa niekedy dokonca pestujú v tieni, aby sa znížilo množstvo chlorofylu v listoch (zeleného farbiva).

Čo je sypaný čaj

?
Sypaný čaj je čaj vo forme, ktorú ľudstvo pozná už tisícky rokov. Ide o čajové lístky spracované rôznymi spôsobmi fermentácie, ale vždy ide o výsledok ručného zberu so zachovanými lístkami alebo ich časťami.

Kvalitný sypaný čaj sa nevyrába z čajových lístkov, ktoré boli roztrhané zberačom, a nikdy to nie je čajový prach, ktorý sa sype do čajových vrecúšok v priemyselných závodoch na spracovanie potravín, ale skutočné čajové lístky. Kvalita sypaného čaju je preto oveľa vyššia ako kvalita čajových vrecúšok.

V krajinách ako Čína a Japonsko sa pri čajových obradoch pripravuje skutočne sypaný čaj.

Na dosiahnutie kvalitného výsledku by sa mal sypaný čaj pripravovať odporúčaným spôsobom. To sa týka tak teploty vody, ktorou sa čajové lístky zalievajú, ako aj dĺžky lúhovania a vhodných nádob (porcelánových, keramických, sklenených), v ktorých sa čaj podáva.

Sypané čaje sa predávajú buď na hmotnosť, alebo v originálnych, väčšinou kovových nádobách, ktoré dokonale uchovávajú správnu čajovú arómu a jemnú chuť.

Čaj pomáha

Čaj je nielen skvelým stimulantom, ale pomáha aj pri prechladnutí a zelený sa odporúča aj ako dobrý nápoj na chudnutie. Vychutnávanie šálky dobrého čaju môže byť tiež skvelým spôsobom, ako zlepšiť vašu duševnú pohodu.