Sypaný čaj

Čaj patří mezi nejpopulárnější nápoje a pije se v podstatě po celém světě, i když dnes se pod názvem čaj objevuje i řada výrobků, které s čajovníkem nemají nic společného.

Sypaný čaj pijeme už tisíce let

V tomto textu se nebudeme věnovat ani ovocným, ani bylinným čajům, ale pouze originálním čajům, které získáváme buď z čajovníku čínského (Camellia sinensis), nebo čajovníku assamského (Camellia sinensis var. Assamica).

Zajímavostí je, že do stejné čeledi čajovníkovitých patří květiny kamélie a rod s botanickým názvem Camellia, kam čajovníky patří, získal své jméno díky českému botanikovi. Byl to také misionář a člen jezuitského řádu a jmenoval se Georg Joseph Kamel.

Kde se čaj pěstuje

Oba druhy čajovníku jsou stálezelené rostliny, které se původně vyskytovaly na hranicích Číny a Indie. Přirozeně dorůstá výšky 5 až 15 m, ale může být i vyšší. Při zemědělském pěstování se ale rostliny udržují ve výšce kolem metru, aby se z nich mohly snáze sklízet čajové lístky.

Čajové plantáže znáte určitě aspoň z fotografií.

Pěstují se v typických dlouhých pásech a před první sklizní rostou nejméně 3 až 4 roky. Čajovník je připraven dávat čajové lístky po desítky let, ale na některých místech jsou čajovníky staré i 100 let.  Čaj je dnes pěstován v mnoha zemích světa v tropickém a subtropickém pásmu.

Wuyi

Ássamskému čaji se nejlépe daří v teplejších oblastech a v nížinách, čínský snese i chladnější podnebí. Dnes už ale existuje celá řada hybridů.

Čajovníky se pěstují v nadmořské výšce od nuly do 2,5 tisíce metrů, přičemž čím vyšší nadmořská výška, tím kvalitnější čaj.

Tradiční producenti čaje jsou z Asie – Čína, Indie, Srí Lanka, Tchaj-wan, Japonsko, Indonésie, Pákistán, Írán, Nepál, Bangladéš.

Ale čaj se pěstuje i mimo Asii, například v Austrálii, Argentině, Tanzanii, Ugandě, Burundi, Keni a v dalších zemích. Sběr lístků probíhá několikrát ročně, přičemž je vždy přesně předepsáno, kterou část čajovníku smí sběrači uštípnout. Čím mladší jsou lístky, tím vyšší je cena čaje.

Druhy čaje
I když si mnoho lidí domnívá, že černý, bílý a zelený čaj nepocházejí ze stejné rostliny, opak je pravdou. Chuť, barvu i další vlastnosti jednotlivé druhy čaje získávají podle způsobu zpracování čajových lístků a také podle jejich stáří. Součástí zpracování sklízených čajových lístků je zavadnutí, svinování, fermentace a sušení.

Černý čaj se fermentuje při teplotě kolem 30 °C a vysoké vlhkosti.

Vlivem oxidace se změní barva lístků ze zelené na černou a čaj získá odlišnou chuť a vůni. Nálev vyrobený louhováním lístků černého čaje je zlatavý až hnědý. Černých čajů je řada druhů podle místa původu a dalšího zpracování.

Kromě jedno druhových čajů se tak prodávají čajové směsi několika různých odrůd, čaje ochucené i čaje aromatizované. Ochutit či aromatizovat čaje lze kořením, ovocem, karamelem, alkoholem a dalšími voňavými ingrediencemi. Mezi aromatizované čaje tak patří například populární Earl Grey, který svou vůni a chuť získává díky bergamotu.

I bez fermentace

Zelený čaj neprochází fermentací, případně jen velmi malou. Aby se jí zabránilo, jsou čajové lístky zahřáty párou, nebo velkých pánvích a celkové zpracování trvá pouhých několik dní. Díky tomu zůstanou lístky zelené a nálev čaje je světle žlutý až žlutozelený.

Tak se čaj pil původně v Číně i Indii už před 5 tisíci lety, fermentované varianty čaje jsou mnohem mladší, jen několik set let.

Bílé čaje se získávají z nejmladších lístků a ještě nerozvinutých ochmýřených pupenů bílé barvy. Oxidace je u bílého čaje velmi jemná a přirozená. Dochází k ní během zavadání čajových lístků. Zoxidované části lístku jsou nahnědlé, zbytek je zelený.

Čajovníky určené pro pěstování bílého čaje jsou někdy pěstují dokonce ve stínu, aby se omezilo množství chlorofylu v listech (zelený pigment).

Co je to sypaný čaj?

Sypaný čaj je čaj v podobě, jakou lidstvo zná už tisíce let. Jsou to čajové lístky zpracovanée různými typy fermentace, ale vždy se jedná o výsledek ručního sběru se zachovalými lístky nebo jejich částmi.

Kvalitní sypaný čaj není z lístků, které otrhal kombajn, a nikdy se nejedná o čajový prach, který je v průmyslových potravinářských provozech sypán do čajových sáčků, ale o skutečné lístky. Kvalita sypaného čaje je tak podstatně vyšší než u čaje sáčkového.

Právě sypaný čaj si připravují při čajových obřadech třeba v Číně nebo Japonsku.

Pro kvalitní výsledek je třeba sypaný čaj připravovat doporučeným způsobem. To platí jak pro teplotu vody, kterou jsou čajové lístky zalévány, a délku louhování, tak i pro vhodné nádoby (porcelán, keramika, sklo), v kterých čaj servírujeme.

Sypané čaje se prodávají buď na váhu, nebo v originálních, převážně kovových dózách, které dokonale uchovají to správné čajové aroma a delikátní chuť.

Čaj pomáhá

Čaj je nejen skvělým povzbuzujícím prostředkem, ale pomáhá také při nachlazení a zelený se doporučuje také jako vhodný nápoj při hubnutí. Vychutnat si šálek kvalitního čaje může být i skvělým způsobem, jak si zlepšit psychickou pohodu.

Pošli tento příspěvek svému blízkému