Mao Cha / Maoča

Mao Cha v doslovném překladu znamená „ochmýřený čaj“. Jde prakticky o polotovar, který vznikne v určité fázi výroby čaje pu-erh, exkluzivního nápoje.

O němž se traduje, že byl vyhrazen výhradně produkci na přímou objednávku čínského císaře.

Tento čaj se pěstuje v čínské provincii Jün-nan. Oblast se nachází ve vysoké nadmořské výšce a má specifické klima. Pu-erh se vyrábí pouze z jediného druhu čajového keře. Při zpracování se používá tzv. dodatečná fermentace.

Na počátku se čajové lístky nejprve nechají zavadnout. Pro tento proces máme pojmenování šeng.

Poté přichází další fáze, kterou označujeme jako ša-čching (zabití zeleně).

Lístky se zahřejí na pánvi, poté se srolují a nechají se sušit na slunci. Surovina se poté nazývá právě mao-čcha nebo mao cha.

Ta se v další fázi, které se říká šu, fermentuje, což vyžaduje specifické podmínky zejména ohledně vlhkosti a teploty.

Posléze se napařuje a slisuje.