Jedná se o čínskou metodu, která se vyvíjí už od 16. století. V Česku se někdy tato metoda mylně nazývá spařování či proplachování. Tento rituál se dá zvládnout i doma.
Potřeby pro čajový obřad
Pokud se nějak hodně čajem nezabýváte, pro začátek vám bude stačit:
- konvice s horkou vodou
- čajová konvička
- dlouhá lžička
- keramické šálky
- kuchyňská váha
- malá utěrka
- čajový teploměr
Zdá se to už teď složité? Nebojte se, opravdu není. Cílem této metody není to, abyste přesně dodržovali postup. Jedná se o to, že procítíte vůně a odstíny, které kvalitní čaje nabízejí.
Nejlepší je, si udělat tento rituál ve společnosti, kdy ho můžete náležitě prožít.
Krok za krokem
Prvním velice důležitým krokem je, abyste zvolili správný druh čaje. Nejvíc se na tento rituál využívají čaje, jako jsou Oolongy, Pu Erhy,…
- Všechny pomůcky si připravte na jedno místo. Je dobré si najít příjemnou polohu a obklopit se přírodou (různými kameny, květinami či větvičkami).
- Čajová konvička a šálky se musí propláchnout horkou vodou. Tím je nahřejete na teplotu, v které mají být.
- Po nahřátí se ihned do šálku nasypou lístky čaje.
- Následně se čaj propláchne – zalije se do půlky konvice převařená voda. Teplota vody by měla odpovídat s druhem čaje – tyto informace většinou najdete na příbalovém letáčku. Po krátké době, většinou již po 30 vteřinách, se voda slije. Tento nálev, který vznikne se ale nepije!
- Vlhký čaj v konvičce se zalije převařenou vodou. Lístky se promíchají lžičkou a nechají se louhovat.
- Čaj se do šálků nalévá krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček.
- Poté si můžete vychutnat první nálev a následně připravit další.
Udává se, že ten nejjemnější čaj je až po nějakém druhém až čtvrtém nálevu – tudíž platí jedno – EXPERIMENTUJTE!