Gong fu cha (rituál)

Jedná se o čínskou metodu, která se vyvíjí už od 16. století. V Česku se někdy tato metoda mylně nazývá spařování či proplachování. Tento rituál se dá zvládnout i doma.

Potřeby pro čajový obřad

Pokud se nějak hodně čajem nezabýváte, pro začátek vám bude stačit:

  1. konvice s horkou vodou
  2. čajová konvička
  3. dlouhá lžička
  4. keramické šálky
  5. kuchyňská váha
  6. malá utěrka
  7. čajový teploměr

Zdá se to už teď složité? Nebojte se, opravdu není. Cílem této metody není to, abyste přesně dodržovali postup. Jedná se o to, že procítíte vůně a odstíny, které kvalitní čaje nabízejí.

Nejlepší je, si udělat tento rituál ve společnosti, kdy ho můžete náležitě prožít. 

Krok za krokem

Prvním velice důležitým krokem je, abyste zvolili správný druh čaje. Nejvíc se na tento rituál využívají čaje, jako jsou Oolongy, Pu Erhy,…

  1. Všechny pomůcky si připravte na jedno místo. Je dobré si najít příjemnou polohu a obklopit se přírodou (různými kameny, květinami či větvičkami). 
  2. Čajová konvička a šálky se musí propláchnout  horkou vodou. Tím je nahřejete na teplotu, v které mají být. 
  3. Po nahřátí se ihned do šálku nasypou lístky čaje. 
  4. Následně se čaj propláchne – zalije se do půlky konvice převařená voda. Teplota vody by měla odpovídat s druhem čaje – tyto informace většinou najdete na příbalovém letáčku. Po krátké době, většinou již po 30 vteřinách, se voda slije. Tento nálev, který vznikne se ale nepije! 
  5. Vlhký čaj v konvičce se zalije převařenou vodou. Lístky se promíchají lžičkou a nechají se louhovat. 
  6. Čaj se do šálků nalévá krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. 
  7. Poté si můžete vychutnat první nálev a následně připravit další.

Udává se, že ten nejjemnější čaj je až po nějakém druhém až čtvrtém nálevu – tudíž platí jedno – EXPERIMENTUJTE!

Gong fu cha (ritual)

This is a Chinese method that has been developed since the 16th century. In the Czech Republic, this method is sometimes mistakenly called scalding or rinsing. This ritual can also be done at home.

Necessities for the tea ceremony

If you don’t do much tea, the following will be enough to get you started:

  1. a pot of hot water
  2. tea pot
  3. a long spoon
  4. ceramic cups
  5. a kitchen scale
  6. a small tea towel
  7. a tea thermometer

Does this seem complicated already? Don’t worry, it really isn’t. The goal of this method is not that you follow the procedure exactly. It is about experiencing the aromas and nuances that quality teas offer.

It is best to do this ritual in company, when you can properly experience it. 

Step by Step

The first very important step is to make sure you choose the right kind of tea. The most used teas for this ritual are Oolong, Pu Erhy,…

  1. Prepare all your tools in one place. It is a good idea to find a comfortable position and surround yourself with nature (different stones, flowers or twigs). 
  2. The teapot and cups must be rinsed with hot water. This heats them up to the temperature they should be at. 
  3. After heating, the tea leaves are immediately poured into the cup. 
  4. The tea is then rinsed – boiled water is poured into half of the teapot. The temperature of the water should match with the type of tea – you can usually find this information on the leaflet. After a short period of time, usually after 30 seconds, the water is drained off. The resulting infusion is not to be drunk!
  5. The moist tea in the teapot is poured over the boiled water. The leaves are stirred with a spoon and left to infuse. 
  6. The tea is poured into the cups in a clockwise circular motion. 
  7. You can then enjoy the first infusion and then prepare the next.

It is said that the finest tea comes after some second to fourth infusion – so one thing is true – EXPERIMENT!

Gong fu cha (rituál)

Ide o čínsku metódu, ktorá sa vyvíja od 16. storočia. V Českej republike sa táto metóda niekedy mylne nazýva opaľovanie alebo oplachovanie. Tento rituál môžete vykonávať aj doma.

Potreby na čajový obrad

Ak nerobíte veľa čaju, na začiatok vám budú stačiť nasledujúce informácie:

  1. konvicu s horúcou vodou
  2. čajník
  3. dlhú lyžičku
  4. keramické šálky
  5. kuchynskú váhu
  6. malú utierku
  7. teplomer na čaj
.

Zdá sa vám to už zložité? Nebojte sa, naozaj to tak nie je. Cieľom tejto metódy nie je presné dodržiavanie postupu. Ide o to, aby ste spoznali vône a nuansy, ktoré ponúkajú kvalitné čaje.

Tento rituál je najlepšie robiť v spoločnosti, keď ho môžete poriadne prežiť. 

Krok za krokom

Prvý veľmi dôležitý krok je uistiť sa, že ste si vybrali správny druh čaju. Najčastejšie používané čaje na tento rituál sú Oolong, Pu Erhy,…

  1. Pripravte si všetky nástroje na jednom mieste. Je dobré nájsť si pohodlnú polohu a obklopiť sa prírodou (rôznymi kameňmi, kvetmi alebo vetvičkami). 
  2. Čajník a šálky je potrebné opláchnuť horúcou vodou. Tým sa zahrejú na teplotu, ktorú by mali mať. 
  3. Po zahriatí sa čajové lístky okamžite nasypú do šálky. 
  4. Čaj sa potom opláchne – prevarená voda sa naleje do polovice čajovej kanvice. Teplota vody by mala zodpovedať druhu čaju – tieto informácie zvyčajne nájdete na príbalovom letáku. Po krátkom čase, zvyčajne po 30 sekundách, sa voda vypustí. Výsledná infúzia sa však nemá piť! 
  5. Vlhký čaj v čajníku sa naleje na prevarenú vodu. Listy sa premiešajú lyžičkou a nechajú sa vylúhovať. 
  6. Čaj sa naleje do šálok v smere hodinových ručičiek. 
  7. Potom si môžete vychutnať prvú infúziu a potom pripraviť ďalšiu.

Hovorí sa, že najlepší čaj je po druhom až štvrtom náleve – takže jedno je pravda – EXPERIMENTUJTE!