Čaire

Tento název označuje keramickou nádobku na práškový čaj matcha. Slouží k uchování čaje během čajového obřadu.

Čaire se používá při přípravě čaje koiča. Nádobka používaná při přípravě usuča se nazývá nacume (natsume). Do Japonska se tato nádoba dostala ve 13. století.

Vůbec první byla vyrobena v jižní Číně.

Používání čaire ukazuje, jaký význam celý čajový rituál má. A to jak z pohledu hostitele, tak i hosta. Není tak divu, že některé nádobky se stávají předmětem zájmu nejen milovníků čaje, ale i sběratelů a mají proto i značnou cenu.

Obvykle se tato nádobka vyrábí z keramiky.

Rozměry jednotlivých nádob se od sebe liší a pohybují se v rozmezí 3-15 cm na výšku a 4-8 cm v průměru. Uchovávají se v obalu vyrobeném z velice jemných materiálů, jako je brokát či damašek, případně i hedvábí.

Tento obal se nazývá shifuku.

Pošli tento příspěvek svému blízkému