Puer do dna 2023 od Meetea – rychlo report

Společně s Tomem Tučkem (z Pravopisně.cz) jsme si nemohli nechat ujít 4 denní čajovou školu (pod vedením Tomáše Rajnocha – společně jsme byli dříve v Číně a Jakuba Seifa). Konkrétně tu věnovanou čistě Pueru (který je doménou spíše obou Tomů, já jsem otevřený všemu, co je sušené, je z Asie a dá se vypít). 

U Pueru do dna jsme zvolili jeho pozdější termín, MasterClass s Olivierem Schneiderem pro nás původně zněl jako extrémní akce pro opravdové čajové nerdy a fajnšmekry. Ale nakonec po absolvování toho našeho kurzu jsme zhodnotili, že bychom tam stejně dobře zapadli

38 ochutnávek čajů

Čekali jsme smršť čajování a také jsme ji dostali = postupně se propíjel čajový archiv Meetea – ať už přímo v rámci tematických bloků (sheng puery / shu puery / skladované v jiných storigích – Honkkongský, Taiwanský, Kunmingský, …), nebo i mimo v rámci soukromých seancí v nádherné zahradě ve Střížovicích, kde se kurz pořádal.

Tematicky jsme řešili:

  • historie, zpracování a zrání (sheng/shu a wet/dry storage, pra-čaj / koště, …),
  • laocha (nejstarší čaje z 90., 80. a 70. let a metoda gongfucha),
  • terroir a gushu (moderní puery, degustační set starostromových gushu Wushan Si Shan 2019 a dalších hor z 6 čajových hor),
  • lisování čajů (profesionální na místě, jak se z něj můžeme inspirovat pro to místní domácí DIY),
  • wuwocha (společné čajování na rozloučenou z Taiwanské tradice sdílení čajů).

Nechybělo ani promítání (42!!! minutového) dokumentu z letošního jara, kdy se Kuba s kolegou Kryštofem vydali do Vietnamu hledat nové čajové kousky a více pochytit o místní komunitě kolem čaje.

Lisování

Nechybělo ani finální lisování čaje – každý si v rámci kurzu vyrobil 1 čajový koláč (cca 100 g) a také si pro něj pokreslil wrapper (papírový obal). A potom podle rychlo instruktáže svépomocí i zabalili. Přikoupil jsem si jich pár navíc, abych dítkám mohl založit čajový archiv, kde budou mít své nadepsané jmenovité koláče do začátku.

Archivování

Čímž se dostávám k poslednímu dni, kde se primárně řešily divnočaje = špatně skladované, místy plesnivé (aneb ať víme, jak tomu předejít, ale případně jak vypadají, voní i chutnají a co s nimi v rámci archivu, …).

Téma posledního bloku byla právě domácí archivace svépomocí = jak si doma vytvořit improvizovaný archiv pro typicky koláčové čaje, aby dokázaly zrát i v našich suchých podmínkách. 

Aneb český suchý “storage”, abychom umožnili čajům zde zrát a ne usínat a umírat.

Nákupy

Vždy, když jedu za Tomem či Kubou do Prahy, do Meetea studia, vždy tam něco utratím (můžu tomu vzletně říkat investování do čaje, … ehm), ale tentokrát to bylo ještě náročnější. Už první den se mi podařilo rozbít varnou keramickou konvici (vyráběnou a prototypovanou pro Meetea na míru), takže úvodní dojem jsem zanechal solidní!

Nakonec jsem odjížděl s koláčem Double Lions Yiwu 2005 (fantastický sheng puer), malým Xiaguan Jiaji Tuoucha 2006, mojí milovanou Gabou (tentokrát ve variaci z Vietnamu) a speciálkou Artemisia Shupu 2017 (alá absintovka s příměsí pelyňku).

A nečekaně i novou varnou konvicí a kamínkami pro mini lihový hořáček pro takové echt kancelářské čajování.

A mám ještě zálusk na 8582 Private Order 2002, který jsme na zahradě také pili v rámci seance a rozhodně jeho antičnost mě zachutnala a vím, že bych si ho chtěl popít doma s taťkou.

Domácí archiv

Takže novými nákupy jsem rozšířil svůj domácí archiv (dřívější koláče z výpravy), Jing Gu Deep Mountain 2018, Jingmaji Tu 2003 a cca 5 dalších, který jsem ale po doporučení kluků rozdělil do více kusů.

Jeden doma velký pro shu puery a heichi / liubaa (tam leží i skvělý vanilkový Heroine 2018) = máme stále pár kilo z čínské čajové výpravy a druhý menší v kanclu pro shengy a bílé čaje – ač ty nejsou vhodné pro tak vlhký archiv, ale stejně mi dává smysl pro mě je stařit. 

Ať už kvůli tematičnosti a vůním, ale i kvůli velikosti, vlhkosti a také rizikovosti = archivování doma je vždy punk a může vám čaj (jakékoliv hodnoty) prostě shnít = takže je nutné to kontrolovat, přesouvat, …

Od Bovedy mám čidlo vlhkosti s appkou do mobilu = je to prostě takový „pumidor“ neboli humidor pro puery…

Nejen pro milovníky puerů

Jestli milujete čaj, rozhodně si tyhle akce nenechte ujít – oba spolutvůrci Meetea jsou fantastičtí hostitelé (jak ve studiu, tak v „čajové“ chalupě ve Střížovicích), takže zvládli i naši nesourodější skupinku ultra nadšenců do Pueru (zdravím Toma), i začátečníků, kteří zrovna do podsekce puerů a zrajících čajů chtěli vstoupit a napít si top vzorky.

Doprovodné foto z akce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pošli tento příspěvek svému blízkému